Klima

SV vil gi KrF tilflukt

Ikke bare driver SV forsvarsarbeid for Venstre og KrF i het debatt om flyavgift. Partiet tilbyr dem politisk sidebytte i samme slengen.

– Jeg vet at dere har det vondt. Dere trenger ikke å gjøre det her. Lag heller budsjett med oss neste år. Bytt side, Knut Arild. Bytt side, Trine, lød det fra SVs finanstalsmann og nestleder Snorre Valen tidlig i årets finansdebatt.

SV har i slike debatter ofte hakket på de to vippepartiene, men nå var tonen en litt annen.

KrF og Venstre fikk riktignok noen SV-spark: I høst hadde det vært «drama» og krangel – og SV minnet igjen om at løsninger på felt som bistand, klima og fordelingspolitikk ville blitt bedre med andre makkere enn regjeringspartiene.

Sjarm-SV

Men mer enn ved tidligere budsjettoppgjør forsøkte SV seg med sjarm. Og partiet roste innføring av den omstridte flyseteavgiften og var flere ganger i ilden som sentrumspartienes venn.

– Nok en oppvisningsmanøver fra SV?

– Nei, dette er oppriktig ment. Denne budsjetthøsten bør gi de to partiene sjanse til litt refleksjon. De kan bli med på å bygge et annet flertall neste år. Landet har faktisk muligheter til å få en annen regjering, svarer han Vårt Land.

Da må i så fall SV, Ap, SV og Venstre/KrF skape et flertall sammen – og politisk vilje være til stede.

Advarer Ap

Men samme allianse spriker stort i nettopp i førjulstidens store politiske «snakkis» – flyseteavgiften. Både Ap og spesielt Sp angrep nettopp Venstre og KrF for å ha bidratt til miljøavgiften, som NHO, luftfart og distriktsinteresser nå forsøker å senke.

KrF-leder Knut Arild Hareide fikk SVs Valen til å vedgå at han synes Aps posisjon i den saken var «litt pinlig». SV-leder Audun Lysbakken ga Ap en tydelig advarsel, dersom partiet faktisk ønsker seg et annet flertall:

– Ap gjør klokt i å trappe ned sin kritikk av avgiften. For også Ap må være med på grønne avgiftsendringer i et nytt samarbeid, sa Lysbakken.

Avviser frieri

Til Vårt Land sier KrF-leder Knut Arild Hareide dette om SVs vennlige opptreden:

– Det er selvsagt hyggelig med SVs omtanke. Men de åtte årene SV satt i en flertallsregjering så vi ikke noe til den samme omtanken. For KrF er det viktigste hva vi får til.

Nettopp debatten om den nye flyseteavgiften overskygget alle andre tema – inkludert det KrF-leder Knut Arild Hareide betegnet som «tidenes største gjenoppretting av et bistandsbudsjett med 2500 millioner».

Men Senterpartiet gjentok stadig at det vil bli billigere å reise tur/retur New York enn til Svolvær. Da Venstre borret i om partileder Trygve Slagsvold Vedum i det hele tatt kan tenke seg grønne avgiftsøkninger, hevdet Vedum at «det også trengs en politikk for dem som ikke kan sykle til Stortinget».

Grandes Ap-oppgjør

Mellom tidligere sentrumsvenner i Venstre og Sp er det nå sjeldent kjølig.

– Senterpartiet har ikke skjønt det fnugg av «det grønne skiftet», smalt det fra Venstre-leder Trine Skei Grande i replikkveksling med Sp-leder Vedum.

Venstres leder var vennlig mot SVs Snorre Valen og hans samarbeidsinvitt.

– Men vi ser hvordan hans samarbeidspartner hoverer, latterliggjør og bruker alle mulige virkemidler på å rakke ned på de grønne avgiftene som er så viktige for å nå i mål, sa Grande.

Hun hadde nemlig oppdaget at Ap under debatten samtidig brukte sosiale medier til å «latterliggjøre» Venstre og partiets grønne seire. Ap kom både der og i salen med beskyldninger om at sentrumspartiene gjør diesel billigere og ren strøm dyrere.

– Dette budsjettet var skikkelig vanskelig. Men det gjøres også modige grep som det er krevende for politikere å stå i, sa hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima