Politikk

SV vil gi familier «reell valgfrihet»

SV vil gi familier «reell valgfrihet» gjennom en kraftig utvidelse av foreldrepermisjonen, og får støtte av KrF. – At SV går til valg på mange og dyre løfter, er ingen nyhet, svarer Frp.

– Problemet med høyresiden er at når de snakker om valgfrihet for familiene, er det bare retorikk. Valgfrihet må gå fra å være retorikk til innholdet i politikken. Familiers frihet begrenses av de valgene de opplever at eksisterer, sier Kirsti Bergstø, SV-nestleder og stortingsrepresentant.

Hun viser til at andelen uker fedre tar av foreldrepermisjonen har falt kraftig etter at Regjeringen reduserte fedrekvoten fra 14 til 10 uker.

– Det er ikke frihet å gi familier et valg de ikke kan ta. Det kan være at en familie ikke kan ta seg råd til å gå ut i foreldrepermisjon med 80 prosent lønn eller at far er under press fra arbeidsgiver om ikke å ta ut mer foreldrepermisjon, sier Bergstø.

LES MER: Vil ha mor lenger hjemme med småbarn

Fremmer liste

I valgkampens sluttspurt fremmer SV nå en rekke forslag for å utvide foreldrepermisjonsordningen (se faktaboks).

– Vi fremmer disse tiltakene med mål om å redusere fattigdom, sikre barn trygghet i den tidlige fasen av livet og å gi familier reell valgfrihet. Med disse forslagne ønsker vi å gi et tydelig alternativ til dagens regjering og ta debatten videre, sier Bergstø.

I listen over tiltak, trekker hun frem å erstatte dagens engangsstønad for foreldre som mangler opptjening med en ytelse tilsvarende minsteytelsen i folketrygden (2G) som det viktigste. I tillegg vil SV blant annet sikre far eller medmor rett til to ukers lønnet permisjon ved fødsel utenom fedrekvoten.

Partiet vil også lette byrdene for flerlingfamilier gjennom å gi familier som får trillinger dobbel fødselspermisjon, sikre rett til to uker fri ved fødsel per fødte barn og lovfeste en ordning med familievikar slik at familier med særlige behov kan få bedre avlastning i hverdagen.

– Noen familier er spesielt utsatt. Vi ønsker å hindre at foreldrene blir så slitne at det går utover omsorgsevnen, sier Bergstø.

LES MER: Min tro-intervju med Kirsti Bergstø: Tror på Marx og Messias

Kostbart

– Men dette er dyre tiltak?

– Vi vet at en god barndom varer livet ut. Å sørge for en tidlig innsats for å gi barn trygghet, vil betale seg senere i livet og være noe fellesskapet vil tjene på.

– Men tror du ikke Arbeiderpartiet i eventuelle forhandlinger vil steile når de ser prislappen på dette?

– Det får Ap svare på selv. Så er det sånn at vi går inn for en gradvis opptrapping for å få på plass disse tiltakene, sier Bergstø.

Støtte

SV-forslagene møter begeistring hos KrF.

– Her er det mye god KrF-politikk og mange tiltak vi har foreslått tidligere. Dette med flerlinger var noe vi prøvde å få ordninger på da vi forhandlet budsjett. Det er positivt at flere partier nå ser at disse familiene er i en krevende situasjon, sier Geir Jørgen Bekkevold, familiepolitisk talsperson i KrF.

Han ser for seg at SV kan bli en alliert på dette området.

– Vi kan selvfølgelig samarbeide med SV i neste stortingsperiode om de sakene vi er enige om. For eksempel er det bare SV og KrF som vil øke barnetrygden betraktelig, sier Bekkevold.

LES MER: Dette er kampsaker i KrFs familiepakke før valget

Økte skatter

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) er imidlertid ikke begeistret for SVs smørbrødliste.

– At SV går til valg på mange og dyre løfter er ingen nyhet, men det de glemmer å fortelle er at løftene skal finansieres av en dramatisk økning av skatter og avgifter for folk flest og næringslivet. I en tid der næringslivet går bedre og arbeidsledigheten går ned, trenger ikke landet en uansvarlig økonomisk politikk, sier Horne.

Hun reagerer også på Bergstøs utsagn om at høyresiden ikke gir familier reell valgfrihet.

– Det er ikke retorikk å gi foreldre mer valgfrihet i sin hverdag. Jeg har i motsetning til SV tillit til at det enkelte foreldrepar finner frem til en god løsning for sin familie og at slike beslutninger passer bedre rundt kjøkkenbordet, enn rundt regjeringsbordet, sier Horne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk