Nyheter

SV-løft for frivillige og barn

SV serverer skattesjokk for å styrke budsjettet på områder der også KrF har sine hjertesaker. Men økt godterimoms ligger sosialistene unna.

I sitt alternative budsjett vil SV bruke 1,8 milliarder til å øke barnetrygden, de vil styrke de frivillige organisasjonene, partier øker bistanden og kjemper for nasjonal lærernorm.

– Dette er saker som også KrF i valgkampen snakket om som viktige saker, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Onsdag gjentok Ap-leder Jonas Gahr Støre overfor NRK uttalelsen fra forrige budsjetthøst: Hadde KrF vurdert Aps alternative budsjett, hadde forhandlingene vært ferdige «i løpet av en ettermiddag».

– Gjør du Støres ord til dine, Lysbakken?

– Om de vil få ned forskjeller, styrke frivillighet og skape trygghet for familier, ville KrF i alle fall fått et bedre resultat. Det er åpenbart.

LES MER: Rollebytte i budsjettløp

Skjermer godteri

SV vil øke skattene med hele 20,7 milliarder kroner. Og partiet ville brukt 6 milliarder færre oljekroner enn regjeringen om det røde partiets opplegg ble vedtatt.

Men i motsetning til både KrF og Ap vil de ikke finansiere velferdssatsinger med økt moms på godteri. Det siste kan trekke inn milliardbeløp. Men tjener du mer enn 600.000 kroner, så øker SV skatten. SV mener regjeringen i en årrekke har brukt oljepenger for å gi skattelettelser til de rike.

– Dagens regjering flytter penger fra bunnen av havet til de aller rikeste, sa Lysbakken under gårsdagens pressekonferanse om budsjettet.

LES OGSÅ: Venstre snekrer samarbeid under radaren

«Smålig»

Partiet vil øke bevilgningene til frivillige organisasjoner og sette av 150 millioner til momskompensasjon. SVs opplegg er ikke veldig ulikt Senterpartiets, som Vårt Land omtalte i går. Ikke minst retter SV opp blåblå kutt i organisasjonsstøtte.

– Høyre og Frp kutter til og med i støtten til frivillige som deler ut mat. Det er så smålig at det nesten ikke finnes ord, sier SVs finanstalskvinne, Kari Elisabeth Kaski.

Noen av SVs «minimillioner» i budsjettet går til:

• Gi barn time på familievernkontor ved samlivsbrudd.

• Styrke musikk og scenekunst i kirkene med 2 millioner kroner.

• Gi Kristent Arbeid Blant Blinde (KABB) 700.000 kroner mer.

LES OGSÅ: Kvinnekrise bidro til KrFs krise

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter