Nyheter

SV ber gutt med autisme få lokal avtale

SV utfordrer justisminister Sylvi Listhaug om problemene som asylflyttinger skaper for syke.

Lederen i Stortingets kommunalkomité, Karin Andersen (SV), løfter fram livssituasjonen til en eritreisk familie som har fått endelig avslag, men som ikke kan vende tilbake til Eritrea av én grunn: Hjemlandet tar ikke i mot borgere som har flyktet.

Konsekvens: Familien blir boende i Norge, på asylmottak, på ubestemt tid, som såkalte ureturnerbare.

I et skriftlig spørsmål til Listhaug skriver Andersen:

– En 5 år gammel gutt som er født i Norge av foreldre som har søkt asyl har alvorlig autisme. Han har bodd i Sogndal hele sitt liv og får god faglig oppfølging der. Foreldrene har ikke fått asyl, men kan heller ikke returneres i Eritrea. Nå skal mottaket legges ned og gutten flyttes vekk fra et velfungerende hjelpeapparat, noe som vanskelig kan være til barnets beste. Vil statsråden sørge for en praktisk løsning slik at familien får bli boende i Sogndal så lenge de er i Norge?

Lokal avtale

Andersen minner om at familien ikke plikter å bo på mottak.

– Den praktiske løsningen på denne saken der det åpenbart er til barnets beste å få fortsette med den faglig gode oppfølgingen han får i Sogndal, ville være at det inngås en avtale med kommunen om å kunne bo der selv om mottaket legges ned. Det må tas hensyn til at flytting av dette funksjonshemmede barnet til et mottak og en kommune som ikke kjenner gutten og har fagkompetanse kan unngås, mener SVs Karin Andersen.

Mottaket familien bor på i Sogndal blir lagt ned i slutten av april.

Tenker økonomi

Sylvi Listhaug svarer at det er overkapasitet i mottakssystemet, og derfor må UDI si opp avtaler og legge ned mottak. Hun understreker at en konsekvens av dette er flytting av beboere.

– Jeg har stor forståelse for at dette kan oppleves krevende for den enkelte beboer. Tilsvarende skaper mottaksnedleggelsene utfordringer både for driftsoperatørene, de ansatte og kommuner som har bygget opp et tjenesteapparat i tilknytning til mottaksdriften. Det er likevel ikke samfunnsøkonomisk forsvarlig å ha en vesentlig større mottakskapasitet enn det er behov for.

Listhaug opplyser at «de operative vurderingene av hvor asylsøkere skal bo gjøres av UDI, uten involvering eller overprøving fra departementets side».

– Ved flyttinger vil alltid UDI søke å ta hensyn til beboernes behov.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter