Nyheter

‘Suu Kyi var aldri idealist’

– Det er vi i vesten som har gjort Aung San Suu Kyi til ikon, sier Audun Aagre, leder for Burmakomiteen.

Aung San Suu Kyi, fredsprisvinner og folkehelt, fikk sterk støtte internasjonalt da hun vant valget i 2015. Nå benekter hun de grove overgrepene mot rohingya-minoriteten. Hvorfor gjør hun det?

Det er et godt spørsmål. Hun belager seg på informasjon militæret har gitt henne, men som det er liten grunn til å ha tillit til, særlig når alle andre rapporter bekrefter overgrepene. Militæret står bak ufattelige overgrep som ikke kan forsvares.

Hvorfor vil hun forhindre en uavhengig granskning av forbrytelsene mot rohingyaene?

Det hun har sagt er at en internasjonal granskning vil gjøre det vanskeligere å finne en løsning, og det er helt korrekt. En løsning på konflikten krever en ny og bedre lov om statsborgerskap som gir alle like rettigheter, men dette vil utløse massive reaksjoner dersom det anses som en «rohingya-lov». Internasjonal granskning vil føre til reaksjoner, og det er lite trolig at militæret vil gi nødvendig tilgang. Likevel mener jeg hun burde tillatt en gransking av hensyn til ofrene, og for å legge press på militæret.

I etterkant av forfølgelsen av rohingyaene har Aung San Suu Kyi høstet kraftig kritikk internasjonalt, også fra Norge. Er du kritikken berettiget?

Ja, til en viss grad. Samtidig vitner mye av kritikken om manglende kunnskap om maktfordelingen mellom militæret og regjeringen i Myanmar, som er nedfelt i grunnloven. Hærsjefen har all makt over militæret. Derfor har ikke Aung San Suu Kyi kontroll over hva militæret foretar seg, selv om hun leder regjeringen. Hun fortjener kritikk for ikke å ha vært mer inkluderende i sine uttalelser, men det er hevet over enhver tvil at militæret står bak overgrepene. Det er viktig å være presis på hvem som kritiseres for hva.

Før valget i 2015 hadde hun bred støtte blant minoritetene. Har hun mistet denne?

– Nei, men tilliten hun har blant de etniske minoritetene er definitivt svekket. Til tider har hun opptrådt arrogant, og har ikke klart å bygge gode relasjoner til minoritetene, verken med ord eller handling. Det har skapt en unødvendig distanse. Hun forsøker å dekke over at hun faktisk ikke har makt til å styre militæret, noe som gjør at hun taper terreng. Men det er ingen andre som har den samme anseelsen og troverdigheten som henne. Hun står langt sterkere blant folket enn den internasjonale kritikken kan tyde på.

Er det dette som skjer når en idealist møter realpolitikken?

Det er vi i vesten som har gjort Aung San Suu Kyi til ikon. Hun har alltid omtalt seg som en politiker, ikke idealist. Kanskje er det nødvendig å være hard overfor militæret, men det kan fort bli en ulempe overfor de som har stått sammen med henne i kampen for demokrati og fred.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter