Nyheter

Sultan gikk i rette med nettroll

Oslo kan for første gang få en muslim som ordfører.

I vår fikk Arbeiderpartiet en muslim som nestleder da Hadia Tajik ble valgt inn partiledelsen. Nå kan Oslo kommune få en ordfører som er muslim, Shoaib Sultan.

I august leverte han denne programerklæringen i et debattinnlegg i Vårt Land:

– Blir jeg valgt til ordfører i Oslo, skal jeg være hele byens ord fører (...) Ikke minst skal jeg være minoritetenes ordfører, enten vi snakker buddhister, homofile, svenske gjestearbeidere, sprøytenarkomane, dyslektikere, sjiamuslimer, tiggere, funksjonshemmede og ikke minst de fattige i Oslo.

Kampen om byrådsmakten i Oslo startet mandag kveld da det ble klart at valgets store vinner, Miljøpartiet De Grønne (MDG) kan feie det borgerlige byrådet ut av rådhuset – om de går til venstre. Som tredje største parti i Oslo sier MDG at de ønsker ordføreren om partiet skal støtte Ap og Raymond Johansen som byrådsleder.

MDGs ordførerkandidat er Shoaib Sultan, mannen som bygget opp paraplyorganisasjonen Islamsk Råd Norge (IRN).

LES MER: – Nå vil miljø vil gå foran andre hensyn

Kunngjøringer

I innlegget i Vårt Land skrev Sultan at han følte seg tvunget til et oppgjør:

– Det tiskes i krokene, det hviskes i skyggene: «MDGs ord førerkandidat Shoaib Sultan har en skjult agenda. Han påstår at han er demokrat, men i virkeligheten vil han innføre sharia-lover i Norge.

For å utfordre dem han kaller «nettrollene», listet Sultan opp en rekke kontroversielle saker – og kunngjorde hva han mente:

– Jeg har i hele min korte­ politiske karriere forsøkt å fremme­ nyanser i debatten (...) Det har dessverre medført at jeg nok har vært for lite flink til å bruke store bokstaver når det muligens har vært nødvendig (...) Jeg tar gang etter gang avstand fra diskriminering og forfølgelse av homofile, men trollene gir seg ikke. De gjentar og gjentar de samme infame spørsmålene (...) Jeg er ikke i tvil om hensikten: Å forhindre at vårt mangfoldige Oslo får en muslimsk ordfører.

LES MER: Dette krever Miljøpartiet

Klare svar

Deretter listet Sultan opp hvor han står:

– NEI. Jeg ønsker ikke sharia-lover innført i Norge.

– JA. Jeg tar fullstendig avstand fra steining, avkapping av hender, pisking og andre former for straff som vi i dag med rette kaller foreldede, ja, barbariske.

– NEI. Jeg mener ikke at frafall fra islam skal bety dødsstraff.

– JA. Jeg tar fullstendig avstand fra forestillingen om at muslimer­ har rett til å drepe ikke-muslimer.­

– JA. Jeg tar fullstendig avstand fra drap på karikaturtegnere og journalister.

– JA. Jeg tar avstand fra enhver­ diskriminering av ALLE minoritetsgrupper­.

– JA. Jeg tar totalt avstand fra enhver forfølgelse og diskriminering av homofile, lesbiske, bifile­ og transseksuelle.

– JA. Jeg støtter homofiles rett til adopsjon.

– JA. Jeg støtter rett til ekteskap for likekjønnede.

– JA. Jeg tar avstand fra kjønnslemlestelse.

– JA. Jeg tar avstand fra barnebryllup og tvangsekteskap.

– JA. Jeg tar avstand fra påtvunget hijab, særlig for barn, og mener at enhver kvinne har en soleklar rett til å velge om hun vil gå med hodeplagg.

– JA. Jeg er tilhenger av selvbestemt abort og rett til prevensjon.

– JA. Jeg tar fullstendig avstand fra forfølgelse av kristne i Pakistan og overalt ellers.

– JA. Jeg står 100 prosent på Menneskerettighetserklæringen. Eller rettere, jeg synes godt den kan skjerpes, slik at den i framtiden også vil ramme diktaturer som Iran og Saudi-Arabia.

SJEKK RESULTATET I DIN KOMMUNE HER

Gamle sitater

Da Solveig Horne fra Frp ble statsråd i den blåblå Solberg-regjeringen i oktober 2013, ble hun minnet om en rekke kontroversielle standpunkter hun hadde framført som stortingsrepresentant.

Etter MDGs gode valgresultat i særlig Oslo har Dagbladet hentet fram en rekke uttalelser fra Sultan som viser hvordan han har endret standpunkt fra tiden han var generalsekretær i IRN..

Han har tidligere sagt følgende, ifølge Dagbladet.no oversikt:

• «Islamsk Råd vil støtte opp under ekteskapets prinsipper, og oppfordrer muslimer i hele landet til å delta i marsjen mot lovforslaget», sa Sultan til Dagsavisen i 2008. Han ba alle muslimer om å delta i en demonstrasjon mot lovforslaget som ville åpne for homofile og lesbiske ekteskap.

I innlegget i Vårt Land i august sa Sultan tydelig at han «støtter rett til ekteskap for likekjønnede».

• «Det er ikke en fornuftig anvendelse av ytringsfriheten, selv om den ligger innenfor lovens rammer», sa Sultan til Dagbladet i 2009 da han gikk ut mot trykkingen av Muhammed-karikaturen og karikaturer av jøder.

I dag sier Sultan til Dagbladet at han fortsatt like kritisk til publisering av Muhammed-karikatur.

• «Jeg mener at homofili er synd siden Koranen forbyr det. Men jeg mener selvsagt ikke at man bør dømmes til døden for det», sa Sultan til nettmagasinet Fri Tanke i 2007.

I dag vil ikke Sultan kommentere om han fortsatt syntes homofili er synd. «Dette er et spørsmål om teologi, og det vil jeg ikke uttale meg om. Jeg mener selvfølgelig at homofile skal ha samme rettigheter som alle andre», sier han til Dagbladet.

LES OGSÅ: Dette krever De grønne

Forsvar fra teolog

Kravet om at Sultan må svare på spørsmålet om homofili er synd, får teologen og kjønnsforskeren Åse Røthing til å reagere:

– Det er da en hel haug med kristne i Norge som mener at homofili er synd, men som aldri må svare på om de dermed også mener det skal innføres dødsstraff for homofile? Mulig Shoaib fortsatt mener at homofili er synd ifølge Koranen, men han er meget prinsipiell og kjemper for menneskerettigheter for alle, også for skeive i alle varianter, skriver Røthing på Facebook. Hun er professor ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hareides hemmelighet

For snart to uker siden sa KrF-leder Knut Arild Hareide at det var uaktuelt for ham å si hva han mener om kirkelig vigsel av likekjønnede – saken som dominerte årets kirkevalg.

– Jeg synes ikke det er riktig. Det er opp til kirken å bestemme om homofile ekteskap skal tillates. Slike beslutninger er det ikke politikerne som skal ta, sa Hareide til TV 2.

LES OGSÅ: Hareide holder homo-standpunkt hemmelig

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter