Nyheter

Sult skapt av konflikter

Konflikt, og i mindre grad tørke og klimaendringer, er hovedforklaringen på at 20 millioner mennesker i tre afrikanske land og Jemen risikerer sultedøden.

I går gikk startskuddet for en historisk bred fellesaksjon fra 11 norske hjelpeorganisasjoner for å prøve å forhindre en massiv sultkatastrofe i flere afrikanske land og Jemen.

Organisasjonene vil «bryte stillheten som preger de sakte humanitære krisene skapt av tørke eller langvarig konflikt»:

– Nødhjelp kan ikke løse konflikter eller bremse klimaendringer, men den redder liv. Forebygging fungerer, sier generalsekretær Gry Larsen i CARE.

LES MER: Målbåndet viser rødt

20 millioner i fare

Hardest rammet er det nordlige Nigeria, Sør-Sudan, Somalia og Jemen. Der risikerer 20 millioner mennesker ifølge FN å rammes av hungersnød før september.

Hungersnød er den mest ekstreme typen sultkatastrofe, og FN betegner krisen som nå utspiller seg som den mest omfattende siden 2. verdenskrig.

Alle disse fire landene er rammet av svært alvorlige væpnede konflikter. I tre av de fire landene spiller fundamentalistiske islamistgrupper en hovedrolle:

• I det nordlige Nigeria har den ekstreme islamistgrupperingen Boko Haram herjet i en årrekke. Over 20.000 mennesker er drept og 2,6 millioner er drevet på flukt som følge av deres herjinger siden 2009.

• Sør-Sudan ble kastet ut i borgerkrig på slutten av 2013, bare et par år etter at landet ble selvstendig. Titusenvis er drept og 2,5 millioner sendt på flukt. Over 6 millioner mennesker trenger nødhjelp.

• Somalia har mer eller mindre vært i voldelig konflikt og uten en effektiv sentralmakt siden diktatoren Siad Barres fall i 1991. Den ekstreme islamistgruppen al-Ahabaab, som har tilknytning til al-Qaida, er en sentral pådriver i konflikten.

• I Jemen gikk en koalisjon ledet av Saudi-Arabia i mars 2015 til krig mot den lokale houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014. følge FN er over 10.000 mennesker drept, 40.000 er såret, over tre millioner er drevet på flukt og 19 millioner mennesker er avhengig av matvarehjelp utenfra. Ytterliggående sunnimuslimske islamistgrupper som al-Qaida og Den islamske staten (IS) har utnyttet kaoset i Jemen og styrket sin stilling.

LES MER: Åtte trender truer matfatet

Sør-Sudans tragedie

I februar ble det erklært hungersnød i deler av Sør-Sudan. Onsdag ble det imidlertid meldt at hungersnøden er over. Det innebærer at krisen er nedskalert fra nivå fem, det høyeste, til nivå fire.

Bak «gladmeldingen» er imidlertid en fortsatt svært dyster virkelighet:

Antall mennesker som hver dag kjemper for å finne mat i Sør-Sudan, har økt fra 4,9 millioner til 6 millioner de fire siste månedene.

I samme tidsrom har antall sørsudanere som opplever ekstrem sult, steget fra 1 million til 1,7 millioner. Aldri før har det unge landet vært rammet av så stor matusikkerhet.

Pave Frans er av dem som har engasjert seg sterkt i konflikten. Planen var å besøke landet i oktober, men det er nå avlyst på grunn av kritisk mangel på sikkerhet. For likevel å «vise kirkens tilstedeværelse og nærhet til de lidende menneskene, tilbød paven seg onsdag å bidra med 4,5 millioner kroner til å finansiere to sykehus, en skole og landbruksutstyr i Sør-Sudan.

LES MER: George Clooney refser

Lyspunkt for avlinger

I en fersk FN-rapport går det fram at kornproduksjonen ventes å øke 45 prosent i det sørlige Afrika siden fjoråret, da avlinger ble rammet av værfenomenet El Niño. I Sør-Sfrika og Zambia ventes rekordstore maisavlinger. Dette vil bidra til å redusere matvareproblemene i land som Lesotho, Malawi, Mosambik, Swaziland og Zimbabwe. Også i Sahel-regionen ligger det an til bra avlinger etter to dårlige sesonger.

Derimot sliter det østlige Afrika med fortsatt lite nedbør. I denne regionen alene trenger 26,5 millioner mennesker matvarehjelp. Bare i Etiopia gjelder dette nær åtte millioner.

LES MER: Canada vil gjøre all bistand feministisk

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter