Religion

Styrket tro under krisen

Til tross for stengte gudshus og forsamlingslokaler oppgir nesten en fjerdedel av amerikanere at troen er styrket under pandemien. Kun to prosent oppgir en svakere tro.

Dette viser en undersøkelse utført av Pew Research Center i slutten av april. Her svarer 24 prosent av de spurte amerikanerne at deres tro «har blitt sterkere­ på grunn av korona­virus-pandemien».

Videre sier kun 2 prosent at deres­ tro er blitt svakere. Flertallet­ på 47 prosent sier at deres­ tro ikke har endret seg mye, mens det for 26 prosent ikke var et ­aktuelt spørsmål fordi de ikke var religiøse til å begynne med.

Det er spesielt respondenter fra tradisjonelle afrikansk-amerikanske protestantiske kirker som svarer at troen er styrket (56 prosent) mens kun 7 prosent av jødene opplever det samme. Blant jødene opplever hele 69 prosent at troen ikke har endret­ seg nevneverdig mens kun 35 prosent i de afrikansk-amerikanske kirkene har det slik.

Kirkeaktive styrkes mest

Ifølge undersøkelsen er det de som beskriver seg selv som veldig­ religiøse som har høyest sjanse for å si at troen har blitt styrket:

«De mest religiøse amerikanerne – de som ofte ber og deltar på gudstjenester (under normale omstendigheter), og som vurderer religionen som veldig viktig for dem – sier med langt høyere sannsynlighet enn andre at deres­ tro har blitt sterkere som et resultat av koronavirusutbruddet. Med andre ord, den selvrapporterte styrkingen av religiøs tro har vært mest uttalt innen et segment av publikum som alle­rede var ganske religiøst til å ­begynne med.»

Likevel er det, selv blant folk som ikke er veldig religiøse, veldig få som sier at troen deres er svekket.

Avventer effekt

Ifølge Pew gjenstår det å se om den styrkede troen vil gi utslag i besøkstall på gudstjenester da de aller fleste amerikanske kirkegjengere rapporterer at menig­hetene deres har stengt vanlige gudstjenester for publikum.

Blant amerikanske voksne som sier at de vanligvis deltar i gudstjenester minst en eller to ganger i måneden, er det kun 3 prosent som sier at deres menig­het fremdeles tilbyr personlig oppmøte. De aller fleste (91 prosent) sier at menigheten deres­ har stengt religiøse tjenester for publikum, og 5 prosent sier at de ikke vet hva menig­heten har gjort.

Mer enn åtte av ti kirkegjengere (82 prosent) sier at deres primære kirke tilbyr streaming eller innspilte tjenester på nettet eller på TV. Omlag en av åtte (12 prosent) sier at deres primære sted for tilbedelse ikke har gjort dette, mens de resterende sier at de ikke vet (5 prosent).

Flere ser nettgudstjenester

I Norge har strømming av gudstjenester ført til høyere ­besøk enn normalt, men om det vil føre til økt besøk etter smitteverntiltakene oppheves gjenstår å se også her.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion