Nyheter

Styrker trosfrihet

Før han takker av som utenriksminister, styrker Børge Brende (H) Norges innsats for religiøse minoriteter. Han blar opp nye 30 millioner.

– 70 prosent av verdens befolkning lever i land der tros- og livssynsfrihet er begrenset. Derfor vil vi fortsette styrkingen av arbeidet med tros- og livssynsfrihet til beste for religiøse minoriteter, sier utenriksministeren som om få dager går ut av Solbrg-regjeringen og flytter til Geneve der han blir toppsjef i Verdens økonomiske forum.

Økninger

Siden de blåblå overtok regjeringsmakten og fikk budsjettoppbakking fra de to andre borgerlige partiene, har det vært gradvise økninger i støtten til religiøse minoriteter de siste fire årene. Fra 10 millioner i 2013 til 48 millioner i 2017.

På neste års budsjett vil Brende og regjeringen å øke bevilgningen med ytterligere 30 millioner kroner, til totalt 78 millioner, forteller statsbudsjettet som legges fram torsdag.

LES MER Varsler mer til trosfrihet

Sårbare

Få grupper er mer sårbare i krig og konflikt enn religiøse minoriteter. De utsettes for grove overgrep i flere land. Listen kan gjøres lang: Den islamske statens overgrep mot yazidiene i Irak, presset mot kristne minoriteter i Midtøsten, angrep mot kristne og shiaer i Pakistan.

– Religiøse minoriteter er blant de mest sårbare gruppene i krig og konflikt. Minoriteter blir ofte etterlatt som buffer mellom stridende grupper. Situasjonen for religiøse minoriteter i Irak og Syria gir særlig grunn til bekymring, sier utenriksminister Brende.

Trosambassadør

I april la han fram utviklingsmeldingen til Solberg-regjeringen. I Felles ansvar for felles fremtid. Bærekraftsmålene og norsk utviklingspolitikk går regjeringen inn for å «øke respekten for og å styrke beskyttelsen av religions- og trosfriheten i verden».

Følgende konkrete tiltak listes opp i meldingen:

• Identifisere og støtte tiltak og beslutninger både nasjonalt, regionalt og globalt som kan bidra til å øke respekten og styrke beskyttelsen av religions- og trosfriheten.

• Kartlegge hvordan situasjonen er i enkeltland og regioner, og analysere hvorfor utviklingen er god eller dårlig.

• Identifisere eksisterende og fremtidige hindringer for at religions- og trosfriheten ikke blir respektert.

• Finne ut hvordan Norge kan støtte opp under arbeidet der utviklingen går i riktig retning.

• Etablere et pilotprosjekt for å styrke situasjonen for religiøse minoriteter i utvalgte land.

• Mobilisere internasjonale partnere for å få en mer helhetlig innsats og bidra til bedre beskyttelse av religiøse minoriteter.

• Videreføre ordningen med en egen spesialrepresentant for tros- og livssynsfrihet.

• Øke opplæring i utenrikstjenesten, for å sikre kompetansen for de som skal tjenestegjøre i land der tros- og livssynsfriheten krenkes.

Spørsmål

Kort tid etter fremleggelsen av utviklingsmeldingen tok Venstres Abid Raja opp Norges arbeid med tros- og livssynsfrihet med utenriksminister Brende i et skriftlig spørsmål:

«Hvordan har bistandsmidlene som regjeringen har satt av til tros- og livssynsfrihet og religiøse minoriteter blitt brukt?»

LES MER UD krevde 355 kroner tilbake

Beskyttelsesbehov

Brende listet opp i svaret:

• 2 millioner kroner årlig: Minority Rights Group International for å støtte dokumentasjon av religiøse minoriteters situasjon og opplæring i minoritetsrettigheter.

• 3 millioner årlig: Senter for studier av Holocaust sitt internasjonale arbeid med religiøse minoriteter.

• 1,3 millioner årlig: Det internasjonale parlamentarikernettverket for tros- og livssynsfrihet (IPPFORB).

• 10 millioner kroner: En studie i regi av Kirkens Nødhjelp og World Council of Churches om syriske og irakiske minoriteters beskyttelsesbehov.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter