Kirke

Studenter vil ikke ha forelesninger i Q42

Ved å leie forelesningssal i Q42 støtter universitetet det Filadelfia står for, mener Kristiansand-studenter. Nå vil de ut av pinsemenighetens storstue.

– Dette er en menighet der ikke alle føler seg velkomne, sier ­Benedicte Nordlie, leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA) til Fædrelandsvennen.

Torsdag skrev avisa at studentorganisasjonen reagerer på at Universitetet i Agder
(UiA) leier forelesningssal i Q42, ­pinsemenigheten Filadelfias ­lokaler i Kristiansand. Neste ­måned skal saken drøftes i ­studentparlamentet.

Nordlie sier til Fædrelandsvennen at hun synes det er uheldig at obligatoriske forelesninger legges til Q42. Slik hun ser det, bidrar UiA til finansiere driften av Q42.

– Dermed støtter universitetet også Filadelfia og det menigheten står for økonomisk, sier hun.

Kommunikasjonsavdelingen ved UiA opplyser til Fædrelandsvennen at de har leid Q42s kongressal, som rommer 1300 personer, til tre store arrangementer. Den samlede prislappen for dette er 228.000 kroner. Universitetet understreker at kongress-
salen ikke har et livssynspreg, for eksempel har den ikke religiøse symboler på veggene.

Lite problematisering av eierskapet

Billy­ Øksendal er daglig leder i Kristiansand Kongressenter i Q42 og eldstebror i Filadelfia Kristiansand. Han forteller at ­kongressenteret leier ut til en rekke offentlige etater i fylke og kommune, som for eksempel fylkeskommunen, omkringliggende kommuner, sykehuset og Nav.

– Bortsett fra en ytring fra én misfornøyd Nav-ansatt, er det er ingen av disse som har problematisert dette. Dette er ikke et vigslet lokale, og det er ingen religiøse symboler på veggene.

Øksendal tror det generelt kan bli vanskelig å leie lokaler til arrangementer hvis man stiller de kravene til nøytralitet som ­Studentorganisasjonen i Agder foreslår.

– Hvis man må gjør en analyse av hva en hotelleier står for religiøst eller politisk, for eksempel, kan det bli vanskelig å leie deres lokaler også.

– Benedicte Nordlie påpeker at man ved å leie Q42 støtter det menigheten Filadelfia står for økonomisk. Hvor tette er båndene mellom Q42s økonomi og Filadelfias økonomi?

– Filadelfia er eier og stiller seg med det bak driften som fortsatt er i en oppstartsfase. Hvis du ser på Q42s regnskap de seneste årene, er det virkelig ikke slik at Q42 spytter inn midler i Filadelfia. Det er heller omvendt, svarer Øksendal.

Har forståelse for reaksjonene

Ivar Bergundhaugen er gruppeleder i Kristiansand Venstre, og har forståelse for at studenter kan oppleve det problematisk å være på «ikke livssynsnøytral grunn».

– Jeg synes ikke noe om argumentet om at «de fleste ikke synes dette er problematisk». Som representant for et sosialliberalt parti mener jeg man bør strekke seg litt for å ivareta også de som ikke er «de fleste», sier han.

Bergundhaugen sier imidlertid at man ikke gjør det lett for seg selv om «frykt for å støte noen skal gjøre det umulig å leie i Q42».

– For da måtte man jo bakgrunnssjekke også andre tilbydere, og så blir det plutselig vanskelig å finne noe som helst som ingen vil føle noe imot. Skal vi være åpne for mangfold må vi være åpne for mangfold, selv om det innebærer noe vi ikke liker. Så lenge det her er snakk om en avtale på forretningsmessige vilkår, og ikke en form for støtte til Filadelfia, bør det ikke være noe i veien for det.

For Bergundhaugen er det et viktig poeng at UiA skal være en livssynsnøytral institusjon.

– Dog er det viktig at UiA ikke gir etter for en «krenkekultur» fokusert på subjektive oppfatninger. Jeg tenker UiA bør ha en dialog med både studentene og Q42 om hvordan dette oppleves, sier han.

Det er ikke bare UiA som leier lokaler av religiøse organisasjoner. Studentene ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo har lenge hatt forelesninger i ­Misjonssalen, som eies av Norsk Luthersk Misjonssamband, og Normisjon-eide Storsalen.

LES MER: Dyre kirkebygg utfordrer syn på alkohol-servering for mange menigheter

LES MER: «Vårt Land mener: Q42 har prioritert nestekjærligheten over egen vinning. Det står det respekt av»

LES MER: Q42 i Kristiansand slit med millionunderskot. Nå kan dei måtte vurdera forbud mot alkoholservering

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke