Nyheter

Strides om merking av israelsk vin

Vinen må merkes med «Israel» som opphavsland, mener polkunder. Andre kunder krever «okkupert område». Regjeringen vurderer nå EUs nye merkekrav.

Vinmonopolet selger i dag en rød og en hvit vin som produseres på Golanhøydene, et område som siden 1967 har vært innlemmet i Israel. Golan var en del av Syria.

Mens all annen vin som polet selger er merket med opprinnelsesland, har statsbedriften laget en landløs merking av den israelske vinen. Den kommer fra «øvrige».

LES OGSÅ: Kaller nei til Jaffa-appelsin for mobbing

Kontakter statsministeren

Brev fra polkunder til statsministerens kontor, flere departementer og Vinmonopolet viser at merkingen oppleves som mangelfull.

Da helstatlige Vinmonopolet satte ut de første flaskene med Golan-vin en tid tilbake, fortalte man kundene at vinen var produsert i Israel. Men i et brev til Utenriksdepartementet vedgår bedriften, som eies av Helsedepartementet, at de ga etter for press:

– Tidligere oppgav vi Israel som opprinnelsesland, men vi endret dette til «øvrige» etter reaksjoner fra kunder og media for noen år siden.

LES OGSÅ: «Man snakker om å presse Israel, men hva skal de presses til?»

EUs nye merkekrav

Nå vurderer flere departementer hvordan regjeringen skal møte EUs nye merkekrav. I desember vedtok EU å pålegge Israel å merke hvilke varer som produseres i bosetninger på okkupert land. I EU-vedtaket heter det at «siden Golanhøydene og Vestbredden (inkludert Øst-Jerusalem) ikke tilhører det israelske territoriet i henhold til internasjonal rett, er det misledende og uriktig å indikere at produktene er fra Israel.»

EU-avgjørelsen har satt Vinmonopolet i en klemme – skal selskapet følge opp retningslinjene fra Brussel, eller holde fast med opphavsbetegnelsen «øvrige». Selskapet har kontaktet Utenriksdepartementet, for polet forteller at kunder spør om ikke vinen fra Golan skal merkes på nytt; til produsert på «okkupert territorium»:

«Vi har gitt beskjed om at vi vil rådføre oss med Utenriksdepartementet». Dette har Vinmonopolet svart kunder som etterspør mer politisk korrekt merking. Nå venter polet på UDs råd.

LES OGSÅ: Forbyr boikott av Israels-varer

Israelsvenner

Mens folkerettsjuristene jobber i UD, behandler Helsedepartementet (HOD) et brev fra en vinklubb som er opprørt over at Golan-vinen ikke merkes tydelig med at den kommer fra Israel.

– I disse dager skal vi legge inn en felles bestilling på 150 flasker av vinen. I det store bildet blir nok dette bare en liten symbolsk handling, men likevel en handling som sier noe om at denne vinen er utrolig god, og at vi på denne måten også viser vår støtte til Israel, skriver Haakon Sander Pedersen på vegne av klubben i et brev til Statsministerens kontor, som har sendt det videre til HOD.

– Vi er en gjeng som kan kalles hverdagslige israelsvenner. Vi har ingen politisk agenda. Vi bare liker israelsk vin. Flere av oss har vært i Israel, sier Pedersen til Vårt Land.

LES OGSÅ: Slik bor ulovlige, israelske bosettere

– Golanhøydene del av Israel

Vinklubben håper skiftet fra rødgrønt til blåblått styre skal bane veien for tydeligere merking.

– Jeg sendte e-post til Vinmonopolet under forrige regjeringsperiode, og fikk da beskjed om at de fulgte norsk politikk sin linje, som da var at Golan var okkupert område, skriver Pedersen og holder fram:

– Etter det vi vet er det norske aktivister har trumfet igjennom at produsenten ikke føres under Israel, men «øvrige land» i pollisten. Listeføringen er nokså kunstig siden Golanhøydene de facto er en del av Israel, og vil være det i all overskuelig fremtid. Et kart må nødvendigvis tegnes basert på verden slik den er, ikke slik den «burde» være.

Nå håper klubben at helseminister Bent Høie skal fortelle Vinmonopolet hvordan merkingen skal være i polets hyller:

– Vi har byttet ut en sosialistisk regjering som ønsker boikott av israelske varer med en blåblå regjering. Dette bør dette føre til endringer på polets lister. Vinen er fra «Israel» og ikke «øvrige», sier Pedersen.

UD viser til Europakommisjonen

UD kan ikke si hvilke råd Vinmonopolet vil få. I en e-post til Vårt Land skriver UD at Europakommisjonen har publisert en tolkningsuttalelse knyttet til eksisterende regelverk for opprinnelsesmerking, om varer fra israelske bosettinger i områder utenfor Israels 1967-grenser.

– UD, sammen med Landbruksdepartementet og Helsedepartementet, ser nå nærmere på hva Kommisjonens tolkningsuttalelse eventuelt vil kunne innebære for Norge, melder UD.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter