Nyheter

Strid om hvorvidt abortsaken må opp i Stortinget

Endringer i abortloven må først behandles av Stortinget, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre og helseminister Bent Høie (H). Sps Kjersti Toppe er uenig.

– Det må til Stortinget fordi loven må endres, sier Ap-lederen til NTB.

Et av de mest betente teamene under regjeringsforhandlingene var abort, hvor KrF kjempet for innstramming i loven. De fikk ikke gjennomslag for å fjerne paragraf 2c, som åpner for senabort ved alvorlig sykdom hos fosteret, men fikk ja til å fjerne muligheten for fosterreduksjon ved friske flerlinger, noe som gjør at abortloven må endres.

Høyre-nestleder og helse- og omsorgsminister Bent Høie bekrefter overfor Dagsavisen at abortloven må endres for å sikre KrF-gjennomslaget, og at saken dermed må behandles i Stortinget.

– Logisk tilpasning

Senterpartiets Kjersti Toppe har imidlertid et annet syn på den formelle prosessen videre. Sp har tidligere støttet KrFs krav om å forby fosterreduksjon, og Toppe mener dette kan gjøres uten å gå veien om en lovendring.

– Jeg må ta forbehold om at vi ikke vet hva de kommer med. Men dersom de ønsker å legge inngrepet under nemndbehandling, så er det bare en logisk tilpasning av dagens praksis. Og da forstår jeg ikke hvorfor Arbeiderpartiet er så avvisende, sier Toppe til VG.

– Dagens åpning for fosterreduksjon er ikke resultatet av en lovendring, men en tolkning av gjeldende lov. Ettersom det er medisinsk og teknisk umulig å gjennomføre en fosterreduksjon før svangerskapsuke 12, er det bare rimelig at inngrepet underlegges behandling i nemnd, som alle andre ønsker om abort etter uke 12, sier Toppe.

Denne tolkningen blir imidlertid avvist av Helse- og omsorgsdepartementet. Justisdepartementet konkluderte i 2016 med at retten til selvbestemt abort inntil tolvte svangerskapsuke også omfatter retten til å redusere antall fostre i et flerlingsvangerskap. Et forbud mot dette vil derfor kreve en endring i abortloven., fastslås det.

Må stemme for

Abortspørsmålet har også skapt konflikt internt i partiene, og det er stor motstand mot lovendringen i tre av fire partier i den nye regjeringen. Blant annet i Venstre er motstanden stor, hvor sju medlemmer av partiets landsstyre torsdag stemte mot plattformen – nettopp på grunn av abortloven.

Klassekampen skrev tidligere i januar at flere representanter i både Høyre og Frp var klare på at de ikke vil la seg tvinge til å forby fosterreduksjon. Høie sier han er trygg på at alle i partiene vil stemme for.

– Dette står i regjeringsplattformen. Den har alle partiene sluttet seg til, og da må alle stemme for, sier Høie til Dagsavisen.

Statsminister Erna Solberg (H) sa i debatten på NRK torsdag kveld at det var på tide å gjøre endringer i en lov hun mener har blitt feiltolket til å ha en større åpning enn det som ble diskutert for 40 år siden.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er sterkt uenig i den varslede lovendringen og varsler «Norges største protesttog» 8. mars. SV-leder Audun Lysbakken varsler at hans parti vil gå mot alle innskrenkninger i abortloven.

Ropstad beklaget utspill

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier han er lei seg for at abortdebatten ble så hard, uten at han fikk gjennomslag for alt.

Da han i debatten på NRK torsdag kveld sa at kvinner som bærer fram ett barn, bør klare å bære fram to, rant begeret over for mange. Ropstad måtte krype til korset og beklaget utspillet på NRKs Politisk kvarter fredag morgen.

– Det var krøkkete sagt.

– Det jeg sa var at vi må legge til rette for disse familiene. Klarer man å bære fram ett barn, bør vi som samfunn legge til rette for at du skal kunne bære fram to, presiserte han.

©NTB, Jon Even Andersen og Linus Røvik Hauge

NTB Nyheter

NTB nyheter

Mer fra: Nyheter