Politikk

Strid om gruva tjener samene

Mens sametingspresidenten mener gruvedrift i Kvalsund overkjører samiske interesser, hevder ordføreren at samiske interesser vil bli styrket.

– Når man hører sametingspresidenten snakke om samiske interesser, handler det nesten utelukkende om reindriftsinteresser, sier Terje Wikstrøm (Ap), ordfører i Kvalsund.

14. februar ga Regjeringen driftskonsesjon til selskapet Nussir for å starte gruvedrift i Kvalsund i Finnmark. Gruveavfallet skal lagres i et sjødeponi i Repparfjorden. Det har vakt sterke reaksjoner i både miljøbevegelsen og det samiske miljøet.

Sametingspresident Aili Keskitalo har uttalt at vedtaket er en «overkjøring av pressede og utsatte sjøsamiske og reindriftssamiske interesser».

LES OGSÅ: – Vi ønsker ikke å være Norges søppelplass

Slår tilbake

Nå slår ordføreren, som selv er same, tilbake mot sametingspresidenten og hevder hun fronter et for snevert syn på hva som er samisk.

– I det samepolitiske blir det nesten alltid snakk om man snakker samisk og holder på med rein. Men det er mange som har samisk slekt og samisk identitet, men som ikke driver med rein. I Kvalsund er det mange samer som har sluttet med rein og gått over til andre næringer, sier Wikstrøm.

Identitet

Ordføreren trekker frem at Kvalsund er en sjøsamisk kommune som har store problemer med fraflytting. Han har stor tro på at gruveprosjektet, som vil skape rundt 300 arbeidsplasser, skal snu den negative trenden i kommunen.

– Det er en klar sammenheng mellom å styrke lokalsamfunnet og å styrke kulturen. Å hevde at man svekker samisk identitet gjennom vekst, er jeg helt uenig i, sier Wikstrøm.

– Mener du at dette gruveprosjektet på noen måte kan styrke samiske interesser i kommunen?

– Prosjektet kan helt klart styrke samiske interesser. Diskusjonen om samiske interesser er for snever og handler om mye mer enn reindrift. Mine innbyggere driver med mer enn reindrift. Deres identitet er like fullt samisk, sier Wikstrøm.

LES OGSÅ: Arne Næss inspirerer Naturvernforbundets Silje Lundberg til å bryte loven

Reindrift

Syv familier som driver med reindrift i gruveområdet, hevder at de vil miste livsgrunnlaget sitt som en følge av gruvedriften. Familiene, som har rundt 3.000 dyr i området, har varslet søksmål mot staten.

Wikstrøm innrømmer at gruvedrift og samisk reindrift kan komme i konflikt.

– Det er en konflikt, men det er en liten konflikt. Man tegner et skrekkscenario om at man må legge ned reindriften. Samtidig har området hatt industrivirksomhet siden 1970. Reindriften har klart seg i 50 år, sier ordføreren.

Uenig

Sametingspresident Aili Keskitalo reagerer sterkt på at ordføreren mener gruveprosjektet vil styrke samiske interesser.

– Jeg skulle gjerne sett at Wikstrøm ga meg et eneste eksempel på at en slik stor industrietablering har fremmet et urfolks språk og kultur. Historisk har vi ingen slike eksempler. Det man får er store naturinngrep som vil fortrenge tradisjonelle, samiske næringer, sier Keskitalo.

Hun avviser også at saken om gruvedrift i Kvalsund utelukkende handler om reindriftsnæringen.

– Sametinget er også opptatt av det sjøsamiske fisket. Forrige gang det ble drevet med gruvedrift med sjødeponi i Kvalsund, sluttet torsken å gyte i fjorden. Det er nettopp fisken som har vært grunnlaget for den sjøsamiske kulturen gjennom århundrer, sier Keskitalo.

Mangfold

Sametingspresidenten avviser kritikken om at hun har en for snever definisjon på hva som er samiske interesser.

– Vi er klare over det store, samiske manntallet og mangfoldet blant samer. Men det kan selvfølgelig være klokt av oss alle å snakke mer om hva som knytter oss sammen enn hva som skiller oss, sier Keskitalo.

– Hva tenker du om at ordføreren, som selv er same, fronter dette gruveprosjektet?

– Det står han selvfølgelig fritt til å gjøre. Det er ikke noe meningstyranni i det samiske samfunnet, sier Keskitalo.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk