Verden

Strever med å stable sammen styring

EU-land bruker lenger tid på å klare å danne regjering. – Det er forstemmende å se at demokratier er i motvind i Europa. Det er den store uroen for EU framover, sier Asle Toje.

Italias president Sergio Mattarella ga i går den EU-vennlige økonomen Carlo Cottarelli oppdrag om å danne regjering. De to populistpartiene, Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen ble rasende. De hadde forhandlet seg fram til en regjeringsplattform, som presidenten satte en stopper for søndag. Han ville ikke godkjenne EU-skeptisk finansminister.

Teknokrati

Italia er ikke de eneste som bruker lang tid fra valg til en regjering er på plass. Nederland og Tyskland er nære eksempler på at det kan ta måneder. Italia gikk til valg 4. mars.

– Det er en trend i vestlige demokratier, hvor land etter land valg påfølges av en lang periode hvor de skal stable en styringsdyktig regjering på beina. Det sier Asle Toje, utenrikspolitisk forsker og kommentator.

Belgia satte i sin tid europarekord i å være uten regjering. Store motsetninger mellom regionene Vallonia og Flandern ga 541 dager uten nasjonal regjering etter valget i 2010.

LES OGSÅ: Populist-uro for EU

Lenger tid

I Nederland tok det syv måneder før statsminister Mark Rutte fikk til en samarbeidsregjering etter valget i mars i fjor. Nå er det 13 partier i parlamentet, og Nederland er vant til langvarige forhandlinger. Men 209 dager er likevel ny rekord.

Det ble holdt valg i Tyskland i september i fjor, men ny regjering ble først klar i mars i år. Forbundskansler Angela Merkel forsøkte først å danne en koalisjon med høyreliberale FDP og miljøpartiet Die Grüne, men disse samtalene strandet. Dermed var en ny storkoalisjon med sosialdemokratiske SPD eneste alternativ hvis landet skulle unngå nyvalg.

Rekord

Belgia og Nederland er de to landene som har rekorden på tiden det tar fra et valg til at en regjering er på plass.

– Paradoksalt nok er lærdommen der at landene ikke «trenger» regjering. Et forretningsministerium har fungert like bra for landet. Belgia fikk til og med økonomisk vekst i den perioden, sier Toje.

Han mener det er særlig store EU-land, som Tyskland og Italia, hvor den vante syklusen får størst konsekvenser for unionen. Hvert fjerde år er det valg, og minst et år brukes til valgkamp. I tillegg kommer en lang periode med forhandlinger og oppvask etterpå.

LES OGSÅ: EU-skepsisen og innvandringsmotstanden kan bli en farlig blanding i Italia. Søndag gjorde populistene rent bord i valget.

Umake koalisjoner

– Resultatet er at EU mangler retning og styring en fjerdedel av tiden. Det er en forstemmende trend Italia nå er en del av, sier Toje. Det er velgerne som har skylda, som ikke stemmer fram styringsdyktige alternativer. Resultatet er umake koalisjoner, som ikke ser på hverandre som naturlige samarbeidspartnere.

– Det er et tegn i tiden, en politisk utvikling som rammer alle EU-land. Vi ser en fornyet grad av ideologisk brytning når høyrepopulistiske partier får økt oppslutning, og gjør det vanskeligere å få til flertall som kan styre. Det vil trolig også Sverige møte etter valget i høst, mener Toje.

Han spør om de toneangivende partiene vil våge å møte velgerne igjen – altså til nyvalg. Dette var det også mange diskusjoner og ulike meninger om etter som tiden gikk uten regjering i Tyskland: Hva vil skje dersom presidenten skriver ut nyvalg?

– Faren sett fra de etablerte partienes side, vil være at fløypartiene styrker seg ytterligere ved et nyvalg, sier Toje.

Det største problemet for et demokrati er når de ikke «leverer varene» – altså klarer å få på plass en regjering, kan det igjen føre til mindre oppslutning om valg.

– Det er forstemmende å se at demokratier er i motvind i Europa. Det er den store uroen for EU framover.

Både M5S og Ligaen har reagert sterkt på at presidenten nektet å godkjenne den påtroppende regjeringens forslag til finansminister, jussprofessoren Guiseppe Conte.

– De erstatter en regjering som har flertall, med en regjering som ikke kan få flertall, sa Di Maio til sine tilhengere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden