Nyheter

Strever med å parkere bilpakke

Fremskrittspartiet har ikke villet gi slipp på bilpakken i budsjettkrangelen med sentrums-­kameratene. Partiet straffes, mens Høyre stiger.

Samme dag som Norstat avsluttet novembermålingen for Vårt Land, kom Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, og nestleder Per Sandberg til statsministerboligen bak Slottet i Oslo. Erna Solberg (H) kalte inn til krisemøte – var det mulig å løse opp i de stramme båndene Frp hadde brukt, sammen med Høyre, da de pakket den omstridte bilpakken?

LES MER: KrF-nettverk mot høyredreining

Flertall

Velgerne sier klart i fra, på Stortinget skal de borgerlige partiene være i flertall. Men styrkeforholdet de fire budsjettkameratene i mellom er kraftig endret på Vårt Lands meningsmåling for november, Høyre øker mens Frp faller.

Parlamentarisk leder Harald T. Nesvik i Frp sier partiet naturligvis ikke liker målinger der oppslutningen går ned.

– Men Frps oppslutning på oktobermålingen til Vårt Land var for høy. Novembertallet gir et mer rett bilde når vi sammenligner med de andre målingene.

Seire

Mens Frp mister velgere, kaprer statsministerpartiet Høyre­ nå hver fjerde velger, noe som påvirker maktforholdet innad i den blåblå alliansen.

– Fremskrittspartiet har strevd litt med å få store seire, så nå står de hardt på å få gjennom bilpakken, kanskje så hardt at de støter velgere fra seg. Det kan se slik ut, sier valgforsker Johannes Bergh når han kommenterer novembermålingen til Vårt Land, som er gjort av Norstat.

Milliard

Bilpakken regjeringen presenterte før statsbudsjettet ble lagt fram, innebærer at:

at bensinavgiften økes med 15 øre og dieselavgiften med 35 øre.

at årsavgiften reduseres med 12 prosent, satsene i pendlerfradraget økes og avskrivningssatsene for lastebiler, varebiler og drosjer blir høyere.

at det innføres en tilskuddsordning for å redusere bompengetakster utenfor de store byene.

Totalt gir de to punktene netto skatte- og avgiftsreduksjoner for bilister på i overkant av 900 millioner.

Støy

Både Venstre og KrF har reagert kraftig på at regjeringen stilte krav om at de måtte godta denne pakken allerede før forhandlingene om neste års budsjett startet.

Når Nesvik i Frp analyserer novembertallene, erkjenner han at Frp går ned på grunn av budsjettstøy:

– Det er mye uro rundt budsjettet, sier han.

Men han er ikke bekymret for oppslutningen om Fremskrittspartiet:

– Vi leverer, som vi lover. Snart blir det ro, og når vi kommer over nyttår vil vi gå opp igjen.

LES MER: KrFs plan B

Ultimatum

Mandag forsvarte Solberg det som blir oppfattet som et tydelig ultimatum om bilpakken i statsbudsjettet.

– Vi la tydelig fram hva vi mente var den riktige løsningen. Vi strakk oss langt for å imøtekomme de ønskene som Venstre og Kristelig Folkeparti hadde. Jeg mener det var riktig å legge fram dette på forhånd, sa Solberg da hun etter Høyres sentralstyremøte.

Samarbeid

På Vårt Lands novembermåling får Høyre godt betalt, opp hele 3,4 prosentpoeng.

– I budsjettstriden står Høyre­ og Erna Solberg står i midten, mellom Frp på ene siden og Venstre og KrF på den andre. Velgerne vurderer Høyre som ­garantisten for borgerlig styre – og partiet sitter med nøkkelen til fortsatt samarbeid de fire partiene i mellom, sier valgforsker Johannes Bergh, som jobber ved Institutt for samfunnsforskning.

– Arbeiderpartiet gjør det dårlig – hvordan forklarer du fallet?

– Arbeiderpartiet overskygges av budsjettforhandlingene, de kommer ikke frem sitt budskap, sier Bergh.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter