Klima

«Stresser ikke» over klimaopprøret i Sp

Ola Borten Moe avviser at det er et internt klimapress i Sp og avdramatiserer oljeformuleringen som forsvant. Sps oljepolitikk står fast, fastslår han.

(Hamar): – Jeg er ikke stresset over det i det hele tatt. Det oppfatter jeg ikke at det er mange i denne salen som gjør heller. Vi står trygt og godt på de standpunktene som vi har

Det sier senterpartinestleder Ola Borten Moe på spørsmål om han synes den interne kritikken av Sps klimaprofil er rettferdig.

LES OGSÅ: Ulmende klimaopprør i Sp

Klimaopprøret i Sp

Trygve Slagsvold Vedum møtes av ulmende klimaopprør før landsmøtet, avslørte Vårt Land i februar.

«Grønne Sp» forsvinner i kampen for den lille mann i møte med sentralmaktens bompenger og bilavgifter, opplevde deler av grasrota og stortingsgruppen.

Siden har Sps klimapolitikk vært diskusjonstema gått i og utenfor partiet. På helgens landsmøte tok partitoppene Trygve Slagsvold Veum og Marit Arnstad til motmæle mot klimakritikken.

Åpningsdagen på Hamar ble en seiersgang for Vedum, som ser historisk gode galluptall. I generaldebatten kom ingen kritikk mot ledelsen, men en uvanlig stor mengde innlegg om klima.

LES OGSÅ: Tar grep etter klimakritikk

Avviser internt trykk

Ola Borten Moe regnes gjerne som den «oljevennlige» i Senterpartiets nestlederduo. Han har ikke inntrykk av at det er et internt trykk mot Sps klimaprofil.

– I stort, så oppfatter jeg at det er en stor grad av enighet om inngangen vi har i spørsmålet og de tiltakene vi går inn for. Sentralstyrets innstillinger til landsmøtet er enstemmige om absolutt alt. Det er jo litt begrenset hvor mye balluba du kan få ut av en enstemmig innstilling, sier Borten Moe.

– Dere må jo ha vært uenige før dere ble enige. Det er jo noe der?

– Altså, for min egen del har jeg vært på partiprogramlinja. Og der synes jeg det er greit å være, for å si det sånn.

Det ble dragkamp om klima da Sps sentralstyre tok stilling til landsmøteresolusjoner og dokumenter forrige uke. Til sist samlet et enstemmig sentralstyre seg om både en klimaresolusjon og det næringspolitiske dokumentet som Borten Moe har ledet arbeidet med. Men da hadde sentralstyret fjernet eller endret omstridte formuleringer om oljenæringen fra næringsdokumentet, meldte Vårt Land mandag.

Formuleringer om at det er en «feilslutning»» at Norge bør slutte å produsere olje og gass forsvant. Inn kom en mer detaljert beskrivelse av Sps oljepolitikk.

LES OGSÅ: – Når jeg hører Elvestuen på radio får jeg lyst til å sette bilen på tomgang

– Ingen politiske endringer

– Jeg synes kanskje man har lagt vel mye i de justeringene. Det varsles ingen endringer i vår politikk på feltet. Alle slike programtekster og resolusjoner blir endret, spisset og justert helt inn i landsmøtesalen. Det er gjort endringer også på andre felt, sier Borten Moe nå.

– Men den opprinnelige beskrivelsen tok oljeindustrien litt i forsvar?

– Det gjør teksten fortsatt, hvis du leser hele avsnittet. Og det er helt åpenbart at Sp fremdeles mener at vi skal ha en aktiv politikk for olje- og gassnæringen i Norge. Samtidig er klima også en sentral del av dokumentet.

Sentralstyret måtte ta stilling til og samle trådene i en rekke innsendte resolusjoner og endringsforslag om klima. Enkelte fylkeslag sendte inn forslag om store grep overfor oljeindustrien. Ett var å avskaffe leterefusjonsordningen som gir store skattefordeler for å lete etter olje – et forslag som ble nedstemt sist landsmøte. Det er uklart om slike forslag vil bli opprettholdt for avstemning på landsmøtet.

– Er det omkamp?

– Prosessuelt kan man sikkert mene mye om det. Landsmøtet står fritt til å vedta hva det vil, men vi har en sterk tradisjon i Sp for at et valgprogram – som er vårt løfte til velgerne – gjelder i fire år, sier Borten Moe.

LES OGSÅ: Sp-veteran om eget parti: – Vår grønne profil er ikke skarp nok

– Tviler på endringer i oljepolitikken

Åpningsdagen på Hamar hadde også et annet klimapolitisk bakteppe. Fredag streiket skoleelever over hele landet i protest mot politikerne, som de mener ikke tar de dystre utsiktene i FNs siste klimarapport på alvor

– Sp ønsker å stabilisere seg som et stort parti. Kan det være farlig å havne på kant med klimaengasjerte velgere, særlig unge, der mange vil ha endringer i oljepolitikken?

Nei. Det finnes spenninger om olje- og gass i alle partier. Debatten om rammevilkår vil komme opp igjen på landsmøtet i 2021. Så lenge konsekvensen av å legge ned eller redusere aktiviteten vil være reduserte inntekter, færre arbeidsplasser i Norge og økte globale klimagassutslipp, så har jeg vanskelig for å se for meg at Sp vil lande på en annen konklusjon da, sier Borten Moe.

– Leterefusjonsordningen bør stå fast?

– Ja, det er ingen vits i å endre på den.

LES OGSÅ: – Sp og MDG må snakke sammen

Mener klima er en sentral Sp-sak

Samtidig mener Borten Moe at klima er en sentral Sp-sak på linje med kamp mot sentralisering:

– Ja. Men vi er ikke noen tilhenger av symbolpolitikk eller av at skatte- og avgiftsøkninger for vanlige folk fremstilles som klimapolitikk.

Det var også budskapet fra Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad da de åpnet landsmøtet fredag: Sp avviser symbolpolitikk som rammer dem uten høye inntekter. Sp har en annerledes og konkret klimapolitikk som monner.

– Vi må ta i bruk naturen for å skaffe oss mer fornybare ressurser og for å øke opptaket av CO2 gjennom biologiske prosesser, fastslår Borten Moe.

Bør man ikke vurdere å endre oljepolitikken etter den dystre klimarapporten fra FN?

Norsk olje- og gassproduksjon må være med og trekke det lasset som alle andre. Vi må ha en forventning om at de produserer renere og med mindre klimagassutslipp fremover. Ingen mener at vi ikke skal diskutere olje og gass, svarer nestlederen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima