Nyheter

Straffet for ‘dolover’

Den amerikanske staten North Carolina mister store inntekter fordi politikerne nekter å legge til rette for kjønnsnøytrale toalett.

Det var ikke nødvendig å bekymre seg, beroliget republikanske politikere da de fikk flertall for en lov som hindret kjønnsnøytrale toalett i offentlige bygninger. I stedet kan vedtaket komme til å koste dem dyrt.

Tap

Magasinet Wired har regnet ut at næringslivet i North Carolina allerede har mistet 3,5 milliarder norske kroner. Mens beregninger utført av nyhetsbyrået Associated Press (AP) viser at tapet kan bli på rundt 30 milliarder norske kroner over 10-12 år.

LES OGSÅ: Vil ha kjønnsnøytrale toalett i offentlige bygg

Idrett ut

PayPal, som driver den ledende betalingsløsningen på internett, har besluttet at de likevel ikke ville bygge planlagte kontorer i North Carolina. Den store organisasjonen NCAA, som organiserer studentidretten, flyttet 15 collegemesterskap ut av staten.

Bruce Springsteen har nektet å arrangere konsert, og Deutsche Bank vil ikke etablere seg i staten. Og delstaten California opprettholdt nylig sitt vedtak om at de ikke lenger vil dekke offisielle reiser til North Carolina.

Responsen på delstatens lov om kjønnsnøytrale toalett er slik det siste eksempelet på makten som kan utløses i koordinerte aksjoner drevet av symbol- og identitetspolitikk.

LES OGSÅ: Det juridiske kjønnsskiftet

Lov og motlov

Det startet i februar i fjor da byen Charlotte vedtok en lov som gjorde det forbudt å diskriminere mennesker på grunnlag av seksuell orientering på offentlig sted, herunder toaletter.

Delstatsforsamlingen i North Carolina var uenig i dette og opphevet vedtaket. Beslutningstagerne har fått både støtte og motstand for avgjørelsen.

LES OGSÅ: Den neste store krangelen i kirken vil handle om kjønn

Forvirrende

Kritikerne mener at staten ikke gir tilstrekkelig beskyttelse til transpersoner. De som støtter loven mener den er viktig for at spesielt kvinner skal kjenne seg trygge på offentlige toalett og garderober. «Ingen menn i kvinnegarderoben» har vært et av slagordene.

Etter langvarig press og kritikk vedtok delstatspolitikerne en justert lov 30. mars. Den opprettholder at menn og kvinner skal ha egne toalett og at ingen skal diskrimineres. Kritikere mener imidlertid at den er forvirrende lik den forrige.

Trend. I India har nasjonale myndigheter har bedt delstatene tillate at transpersoner kan få bruke offentlige toalett slik de selv ønsker. Departementet for drikkevann og sanitære forhold sendt tidligere i april ut retningslinjer der de ber delstatene gjøre en innsats for at «transpersoner skal bli bekreftet som likeverdige borgere».

Også i Norge kjemper noen for at offentlige toalett skal bli kjønnsnøytrale.

– Toalettene setter merkelapper på mennesker, hevdet Marte Næss Thomassen, leder AUF Aust Agder overfor Vårt Land i fjor. Ungdommens kirkemøte har bedt Den norske kirke utforme universelle toaletter i kirkelige lokaler, og kun ha skilt der det står «WC» eller «Toalett».

LES OGSÅ: Vi går ikke mot et kjønnsnøytralt samfunn

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter