Nyheter

Støttemiss rammer hardt

Filadelfia Vennesla har bare råd til pastorer i halv stilling etter at menigheten overså søknadsfristen for statsstøtte. Bønder som overså frist får likevel støtte.

– Dette er ansvarsløst av Barne- og familiedepartementet, sier pastor Gunnar Jeppestøl.

Etter å ha mistet et beregnet statstilskudd på to millioner ser Filadelfia Vennesla nå konsekvensene.

– Min medpastor og jeg har gått ned i halv stilling. Vi har også måtte kutte stillingen som administrator, sier Jeppestøl, som er hovedpastor i menigheten.

LES MER: Menigheter glemte søknadsfrist – nektes millionstøtte.

Regelendring

I år mister minst åtte trossamfunn og menigheter statstilskudd fordi de ikke sendte inn søknaden om statstilskudd innen fristen 1. mars. Flere hadde ikke fått med seg regelendringen som sa at den årlige påminnelsen fra fylkesmannen om søknadsfrist utgikk.

Konsekvensen ble at flere arbeidere ventet på en påminnelse fra fylkesmannen uvitende om at fristen allerede hadde utløpt.

Trossamfunnene ble informert om endringen i juni 2018 i form av et skriv fra fylkesmennene, som administrerer ordningen. Flere trossamfunn og menigheter klaget fylkesmennenes avslag om statstilskudd inn for Barne- og familiedepartementet (BFD).

Les mer: Kan tape 5,5 millioner på tabbe.

Departementet

Fungerende kommunikasjonssjef i departementet, Line Torvik, skriver i en e-post til Vårt Land at de ikke har ferdigbehandlet alle de mottatte klagene. Men hun sier videre at departementet opprettholder fylkesmannens avvisningsvedtak som sier at alle som ikke har overholdt fristen skal få kravet om tilskudd avvist.

Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har tidligere uttalt at det burde være overkommelig å holde søknadsfristen, skriver Agderposten.

– Jeg syns det er uansvarlig av departementet når de vet at dette er en omlegging av en 50 år gammel tradisjon der man får en påminnelse om søknadsfristen, sier Jeppestøl.

LES MER: Får ikke ny søknadsfrist.

Utydelig varsel

I et brev til en fylkesmann kritiserer en frivillig medarbeider måten trossamfunnene ble informert om regelendringen. Vedkommende har i flere år hatt ansvar for søknaden om statsstøtte.

I brevet står det: «Jeg syns at det er betenkelig og beklagelig at orienteringen fra fylkesmannen uteble til menigheten vår i år, med bakgrunn i at varselet var såpass utydelig i fjor».

Varselet stod nederst på den tredje siden i et årlig skriv trossamfunn mottar fra fylkesmannen.

Den frivillige arbeideren skriver: «... det vil være en forferdelig belastning for meg å vite at jeg har tapt nærmere 2 millioner for menigheten, fordi jeg ikke fikk med meg disse linjene på side 3».

Pastor Gunnar Jeppestøl mener staten ikke behandler støttesøkere likt. I fjor glapp det for en gruppe bønder; de rakk ikke søknadsfristen for produksjonstilskudd, noe som resulterte i tap på flere hundretusen kroner i statlig støtte.

Nå har Landbruksdepartementet snudd i saken, og innvilget penger til bøndene som leverte søknaden etter fristen, skriver Bondebladet.

Jeppestøl mener Ropstads departement bør se til Landbruksdepartementet i denne saken.

– Det forundrer meg at Barne- og familiedepartementet ikke ser denne presedensen, også de bør kunne bruke sunn bondevett.

Likhet

Jeppestøl ser situasjonen som en del av et større problem i Norge.

– Det bør være likhet mellom trossamfunn i 2019. Den norske kirke behøver ikke å søke. For oss andre er det så pinlig nøyaktig. Du sitter igjen med følelsen av de prøver å finte deg ut.

LES MER: Krav om høyere medlemstall møter motstand.

Filadefia Vennesla er ikke alene om å ha glemt å søke innen tidsfristen. Det gjelder en rekke andre tros- og livssynssamfunn:

  • Betania Sokndal
  • Guds menighet Vegårshei
  • Syvendedags Adventistkirken
  • Pinsemenigheten Sion Flatdal
  • Holistisk Forbund
  • Humanistforbundet
  • Dhamma Buddhist Trossamfunn

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter