Nyheter

Stortingspolitiker anbefaler kollegaer som andaktsholdere

Stortingsrepresentant for Høyre, Stefan Heggelund, er første stortingspolitiker i nyere tid som har holdt radioandakt på NRK. Nå har han anbefalt kollegaer til NRK.

– Hvis de spør, så vil jeg ikke se bort fra at jeg stiller igjen. Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger, sier stortingspolitiker Stefan Heggelund (H).

I vår deltok han i NRK-programmet Mellom himmel og jord. Der fortalte han om hvordan han gikk fra et ateistisk livssyn til å bli en kristen. Siden har han stilt opp i trosintervjuer både i Dagen og Vårt Land.

LES OGSÅ: Ga sprikende andaktsråd til NRK

– Det siste året har du gått fra å stå fram i media som kristen, til å forkynne på radio i beste sendetid.

– Er det forkynnelse? Jeg ser ikke på meg selv som forkynner. Det er veldig mange, med forskjellig livssyn, som hører på andaktene. Jeg synes det er fint å snakke om de viktige temaene i kristen tro som for eksempel syndefallet. Hvordan påvirker den historien dagens menneskesyn? Eller tvil, det vil være relevant både for ikke-troende og troende. Det er vanskelig å ha et trosliv uten tvil.

I tillegg til å snakke om tvil og syndefallet, har Heggelund vært innom tema som moralisme og nåde.

LES OGSÅ: Etterlyser mer Jesus i forkynnelsen

Anbefaler kollegaer

– Ifølge NRK er du den første profilerte politikeren i nyere tid som har holdt morgenandakten. Vil du anbefale andre politikere å gjøre det samme?

– Ja, jeg har allerede anbefalt noen politikere fra andre partier overfor NRK.

– Filosof Henrik Syse har gitt seg selv merkelappen søndagsskolelærer. Blir du nå andaktsholder Stefan Heggelund?

– Nei, det er nok ikke aktuelt å bruke den.

I Min tro-intervjuet med Vårt Land i sommer sa du at det var «skikkelig rart» å snakke om tro.

– I noen kontekster er det upassende å snakke om, for eksempel rundt lønsjbordet på jobb. Men ellers har jeg aldri fått en negativ eller ubehagelig reaksjon.

LES OGSÅ: Ateist roser NRKs mormonerandakt

Etterlyser «kristne medietryner»

– Forfatter Arne Berggren etterlyser «kristne medietryner». Han er lei av at kristenfolket bare representeres av Espen Ottosen og Vebjørn Selbekk. Er du klar til å ta den ballen?

– Nei. Det kunne jeg ikke tenke meg. At det har blitt som det har blitt, med trosintervjuer i flere medier i løpet av året, er bare tilfeldig. Jeg har ikke noe behov for å bli et kristent medietryne. Og hva vil det si å være et kristent medietryne? Espen Ottosen, for eksempel, representerer ikke meg. Kan hende burde folk være litt mer frimodige, og prester i Den norske kirke burde heller snakke om evangeliet, i stedet for å komme med utspill som konkret støttet venstresiden.

Ikke satt i bås

– I Pinsebevegelsens avis, Korsets seier, kunne vi nylig lese om personer som slettet kristenspor på CV-en etter å ha opplevd at det hemmet dem i jobbjakten. Hva tenker du om det?

– Jeg skal ikke motsi de som føler de har kjent på dette, men jeg har aldri møtt en slik arbeidsgiver eller kollega, og kan heller ikke komme på hvem det skulle være. I det flerreligiøse miljøet jeg vokste opp, var det aldri et problem å stå fram som kristen. Men det er sikkert noen som føler at de er satt i bås, for eksempel hvis de flytter fra bedehusland til Oslo og blir en del av et sekulært studentmiljø. Da jeg var ateist, var jeg veldig flink til å argumentere sterkt mot religion, men disse diskusjonene må man jo tåle. Det er ikke det samme som å bli satt i bås.

Spesiell voksentro

Ifølge NRK-produsent Hanne Næss Tremoen er Heggelund den første yrkespolitikeren de har hatt som andaktsholder.

– I hvert fall så langt som jeg kan huske tilbake, sier hun.

– Hvorfor spurte dere Stefan Heggelund om å delta?

– Vi ønsker oss andaktsholdere som er velformulerte både skriftlig og muntlig. Det er også spennende at han har en relativt ny tro. De fleste av andaktsholderne våre er enten teologer eller har alltid vært troende. At Stefan Heggelund kom til tro i voksen alder, gjør ham litt spesiell, sier Tremoen.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at Heggelund var den første stortingspolitikeren som har holdt radioandakt på NRK. Flere lesere, har med rette, påpekt at det er feil. Blant annet trekkes Bent Røiseland fram. Han var en hyppig andaktsholder på 60-tallet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter