Kvinnen som har operert under flere navn er nå dømt til fengsel i halvannet år i domstolen i Lyngby for 22 nye bedragerier begått i Danmark i årene 2014 til 2018. Kvinnen utvises samtidig fra Danmark og får innreiseforbud i tolv år.

LES MER: Svindler på tokt i norske menigheter

«Nordens største bedragerske»

De siste årene har kvinnen gått under navnet Marie Madeleine Steen. I Sverige har kvinnen fått kallenavnet «Nordens største bedragerske», mens i Danmark har 61-åringen vært hovedperson i podkasten «Kvinden med den tunge kuffert» i Politiken.

Vårt Land har ved flere anledninger skrevet om kvinnens eskapader i Norge. Da brukte hun navnet Marie Madeleine Larsen.

11 dommer

Kvinnen har i tre tiår reist rundt i Skandinavia og lurt et stort antall mennesker. Helt tilbake i 1992 fikk 61-åringen sin første dom for bedrageri. Med rettsavgjørelsen i Danmark er hun oppe i til sammen elleve bedrageridommer i Norden, melder NTB.

I retten i Lyngby fortalte en rekke vitner hvordan de øyeblikkelig fikk sympati med kvinnen, og at de aldri fattet mistanke mot henne da hun serverte det som skulle vise seg å være løgner for å lure til seg økonomisk hjelp.

– Fremgangsmåten i denne saken er eksepsjonelt grov. Alle ofrene har trodd at hun var i akutt nød. De har trodd at hennes sønn var død, at hun selv var livstruende syk, eller at hun var på flukt fra en voldelig mann, sa politiadvokat Nicky T. Petterson i sin avslutningsprosedyre.

LES MER: Lurte diakon for penger

I 2015 fortalte Vårt Land at politiet i Rogaland ba folk holde på lommebøkene når de kom i kontakt med kvinnen som brukte navnet Marie Madeleine Larsen.

– Hun var ekstremt troverdig og jeg var i hjelpemodus. Hun fikk det jeg hadde i lommeboka, sier Gry Anette Tørring i Radio Sørvest, tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband.

Før hun prøvde seg på Radio Sørvest hadde hun også vært innom Salem Misjonsforening, IMI kirken og Fjelltun Bibelskole – alle i Stavanger.

Var troverdig

Året før fortalte Vårt Land hvordan kvinnen lurte en svensk diakon for penger.

Maud Sundström ble bedt av sin pastor om å ta imot en norsk kvinne som presenterte seg som Maria Kristoffersen. Kvinnen hevdet at hennes mor hadde testamentert penger til menigheten. Imidlertid var hun selv i pengeknipe akkurat da, fortalte hun Sundström, og hun ba derfor om å få låne 700 kroner.

– Jeg ser ikke på meg selv som en lettlurt person. Jeg er pensjonist nå, men har jobbet lenge som sosialarbeider og diakon og har møtt mange mennesker. Det var ikke noe mistenkelig ved hennes historie, sier Sundström.

Hun fortalte at kvinnen hadde et troverdig «kristent» vokabular og fremsto som om hun kjente miljøet godt.

LES MER: Hvordan avsløre svindlere

Mange navn

Kvinnen har i årene hun har reist rundt brukt en lang rekke navn: Inger Marie Nerby, Inger Marie Lärke, Maria Kristoffersen, Vigdis Olsen, Signe Marie Selmer, Maria Magdalena Selmer, Mia Olson og Maria Madeleine Larsen.