Nyheter

Støre snakker ut om Aps abortdrama

Ap-lederen tror på ro om abort i partiet etter at opprøret for 18-ukers grense ble nedstemt. Forsvarer abortnemnder og kjemper for dagens lov også ved neste korsvei.

Overfor Vårt Land uttrykker Jonas Gahr Støre lettelse etter dramatiske landsmøtedager.

– Det var viktig å få landsmøtet til å slå ring om abortloven, sier han.

For selv om Ap med stort flertall vedtok ikke å røre dagens lov, kunne det endt annerledes. Press for å utvide dagens abortgrense og skrote nemndene utviklet seg underveis under landsmøtet.

Dag to var nemlig helsepolitisk talskvinne Ingvild Kjerkol i pressen, der hun anbefalte Ap å gå inn for selvbestemmelse til uke 18. Forslag om dette lå alt til behandling. Derfor gikk Støre selv på talerstolen med sterk oppfordring om ikke å snu Aps abortsyn nå.

LES OGSÅ: Støre trakk inn Hareide-forslag i sterkt abort-varsko

Støre: Dagens lov fungerer godt.

– Jeg har mange ganger siden i høst understreket at vi har en lov som fungerer godt, som samler, har lavt konfliktnivå og som gjør de riktige avveiningene. Debatten nå har vi fått som følge av at Erna Solberg satt abortloven i spill. Ulike syn på tidsgrensen for selvbestemmelse har det vært lenge. Men jeg er glad for at landsmøtet så tydelig sto ved det som er dagens gode balanse.

– Men det var viktig for deg å legge tyngden inn på fredag?

– Ja, er Støres klare svar.

LES OGSÅ: Mener Erna og KrF startet «krigen» om abortloven

Fryktet han tap?

Under landsmøter er partiledere oftest tilbakeholdne med personlig å legge føringer for debatter og vedtak. Også i Ap. Fredag var ja til atomvåpenforbud og altså forslaget om utvidet abortgrense sakene Støre ville forhindre.

– Jeg vil advare mot at vi kaster inn en så viktig sak for norske kvinner – og jeg har lyst til å si for menn – i et hektisk landsmøte, sa han.

– Du hadde altså en oppfatning om at landsmøtet kunne komme til å vedta endring av loven?

– Nei, eller jo. Jeg er åpen for at landsmøtet er suverent, og at det er dynamikk i et landsmøte. Det er der vi vedtar saker, og da må man ta ned noen baller. Her var det noen som var engasjerte, og jeg har respekt for argumentasjonen deres. Men jeg markerte veldig tydelig hva som er min mening under AUFs landsmøte i oktober. Det er min mening i dag også. Og jeg gjentok det på landsmøtet.

Tror på ro i partiet nå

– Men er du sikker på at det blir ro i partiet nå? Debatten er i full gang i SV, i kvinnebevegelsen og mindretallet i Ap synes å se på dette som en langsiktig kamp?

– Jeg er trygg på at vi har ro rundt dette. Men at det er en debatt om hvordan nemndene virker, det synes jeg er helt betimelig. Det er ombudsmannsrollen et parti må ha. Hvis det kommer stemmer fra folk som har erfaringer med at det offentlige helsevesen ikke fungerer som det skal, så forstår jeg det, svarer Støre.

LES OGSÅ: Sa nei til å utvide fri abort i mars, nå har Ap-toppen snudd

Nemnder som også gir støtte

Han trekker frem et eksempel som har gjort inntrykk på ham: Partilederen i Trondheim Arbeiderparti, Hanne Moe Bjørnbet, ga et intervju i Adresseavisen der hun fortalte om sin erfaring i møte med en abortnemnd i 18. uke. En alvorlig sykdom lå bak.

– Hun forteller om den hjelpen og støtten hun fikk i den veldig vanskelige avgjørelsen. Det gjorde veldig inntrykk på meg. For dette er en politisk engasjert kvinne i vår bevegelse, som er sterk på likestilling og kvinners rettigheter, men som sterkt forsvarer den ordningen som eksisterer. Og det var et innlegg som ga et annet bilde av de nemndene Gro Harlem Brundtland protesterte mot på 60- og 70-tallet, sier Støre.

– Jeg har møtt mange av de kloke helsefolkene som sitter i de nemndene i dag, og som nettopp har den rollen med å gi støtte og hjelp. Men en gjennomgang av hvordan dette fungerer, har jeg forståelse for. Det bør vi gjøre.

LES OGSÅ: Ap om tvillingabort: – Vi vil reversere dette, garantert

Karikerte nemnder?

Nettopp det åpner Aps vedtak fra helgens landsmøte for. Ap vil ikke endre abortloven, men åpner for å vurdere en kritisk gjennomgang av dagens nemndsystem og eventuelt endre det.

– Vil du si at bildet av nemndene er litt karikert?

– Fra noen hold blir det karikert. Og jeg tror mange får en negativ assosiasjon ved ordet nemnd. Men kloke helsefolk jeg har møtt forteller om deres arbeid. De som har ønsket å endre på dette, ønsker jo ikke å overlate kvinnene til seg selv etter tolvte uke. De ønsker at det skal være et tilbud om god helsehjelp. Og det som var diskusjonen i høst, var at dersom du fjernet paragraf 2c – som Erna Solberg åpnet for – samtidig som du skulle sikre kvinners rettigheter, så sa jo helsepersonell at da har du egentlig innført selvbestemmelse til uke 18, forklarer Støre.

– Men igjen: Jeg er fornøyd med at innpå to tredeler av salen sa nei, vi står ved dagens lov, poengterer Støre.

LES OGSÅ: Ap-landsmøtet stemte nei til å endre abortloven

Tar kampen igjen

Men mange blant Aps mindretall ser fortsatt grunn til å kjempe for endringer og 18-ukers grense. Det er hva nabolandet Sverige har, og det er ingen økning i antall seinaborter der, påpeker de.

Når partiets nye stortingsprogram skal vedtas om to år, må Ap igjen lande formuleringer i abortsaken.

– Vil det da bli en ny kamp om 18-uker og vil du selv ta kampen igjen?

– Jeg tror landsmøtets vedtak nå er et tydelig tegn på stemningen i partiet. I en programprosess er det jo lov å komme med ulike innspill, men de som gjør det må regne med at jeg vil møte dem med omtrent samme argumentasjon som i dag, sier Støre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter