Kirke

Store lederendringer i Pinsebevegelsen

Det varsles om store organisasjonsendringer i Pinsebevegelsen. Øverste leder, Sigmund Kristoffersen, kommer til å gå av før perioden hans er ferdig. Inn kommer to nye stillinger.

Bilde 1 av 2

– Det jobbes med å få nye folk inn i Lederrådet. Dette vil bli avgjort på årsmøtet i juni, sier Sigmund Kristoffersen, som er leder av Lederrådet – Pinsebevegelsens øverste organ i Norge.

Forrige uke ble det kjent at Kristoffersen, som i utgangspunktet er valgt som leder frem til 2021, planlegger sin avgang.

– Jeg har vært leder siden 2011 og kan røpe at jeg sannsynligvis ikke står til 2021, sier Kristoffersen til Vårt Land.

Det var avisa Dagen som omtalte saken først.

LES OGSÅ: Hillsong-pastor sier opp

– Spekulerte godt

Dagen skrev i samme artikkel at det mest sannsynlig blir Salt-pastor Øystein Gjerme som tar over etter Kristoffersen. «Det er han fra Bergen», skal folk ha sagt til avisen. I ettertid har ryktet gått varmt.

– Jeg sa til Dagens journalist at han spekulerte godt, men han har også bommet på noe av det han skrev, sier Kristoffersen og ler.

Til Vårt Land forklarer Kristoffersen at det hele har med en ny organisasjonsplan å gjøre, der den nåværende generalsekretærstillingen i Pinsemisjonen skal bli lagt inn under Lederrådet. Så langt har Lederrådet bestått av seks verv, men den nye organisasjonsplanen utvider rådet med tre ekstra. Øystein Gjerme har bekreftet at han har blitt spurt om å sitte i rådet og er åpen for et eventuelt verv.

– Valgkomiteen i Pinsebevegelsen skal offentliggjøre sin innstilling til nytt lederråd innen kort tid, og er de riktige til å uttale seg om denne saken. At jeg står på den listen er ikke en hemmelighet, men jeg understreker at de demokratiske prosessene vil avgjøre fremtidig ledelse av pinsebevegelsen. Jeg forholder meg til det utfallet, sier Gjerme.

Daglig leder

Uavhengig av om Gjerme blir valgt inn i Lederrådet eller ikke, er det ingen automatikk i at han blir ny leder av Pinsebevegelsen. Det som skaper ytterligere forvirring er at det også opprettes en helt ny stilling som daglig leder i Pinsebevegelsen – uavhengig av stillingen Kristoffersen har i dag.

– I tillegg til valg av nytt lederråd har vi lyst ut to helt nye stillinger i Pinsebevegelsen: en daglig leder og en internasjonal leder. Rollen som daglig leder er det i teorien jeg som har i dag, men det er ikke det samme som å være leder av Lederrådet. Den nye, daglige lederen vil bli ansatt til høsten – men da vil fortsatt jeg sitte som leder av Lederrådet, forklarer Kristoffersen.

Fristen på å søke jobb som daglig og internasjonal leder går ut 1. mars. Kristoffersen forklarer at Lederrådet vil se på hvordan de vil løse kabalen med de ulike lederrollene etter disse to er ansatt.

– Grunnen til at vi gjør dette er at man i fremtiden, etter min tid, skal ha muligheten til å være ansatt i Pinsebevegelsen og Lederrådet samtidig som man beholder pastorstillingen sin i den menigheten man allerede er i. Da blir lederrollen i Lederrådet mer som et verv enn en ansettelse, i motsetning til stillingen som daglig leder.

LES MER: Her samles Luther-inspirerte pinsevenner

Gode overganger

Innstillingen til valgkomiteen skulle egentlig blitt levert før konferansen Led19 sist helg, men ser foreløpig ut til å vente på seg.

– Etterfølgeren min er mest sannsynlig blant de ni, sier Kristoffersen.

Den nye lederen av Lederrådet vil bli valgt inn under årsmøtet i juni av menighetene tilknyttet Pinsebevegelsen. Hvor lang overgangsperioden vil bli etter det, vil ikke Kristoffersen si noe om.

– Det vil være gode overganger, det kan jeg si.

I tillegg til ny daglig leder søkes det altså også etter en internasjonal leder. Denne stillingen tar over for den rollen som generalsekretæren for Pinsemisjonen har hatt så langt. Denne stillingen er det ønskelig å få tilsatt før sommeren, ifølge Sigmund Kristoffersen.

---

Pinsebevegelsen

  • Består av mer enn 330 lokale kirker over hele landet.
  • Hver enkelt menighet er autonom og registrert som et selvstendig kirkesamfunn hos Fylkesmannen.
  • Det vil si at hver enkelt menighet er selvstendig og velger styre (menighets- eller eldsteråd) og bærer et selvstendig ansvar for hele sin virksomhet.
  • Til sammen er det over 40 000 voksne og barn som er medlemmer i Pinsebevegelsen i Norge.
  • Lederrådet leder og representerer Pinsebevegelsen i Norge på nasjonalt nivå.
  • Rådet har en rådgivende funksjon overfor pinsemenighetene.

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke