Nyheter

Store forskjeller i navnevalg basert på fylke

I Oslo er Mohammad og Alma de mest populære navnene, mens Hanna og Lucas er på topp i Aust-Agder. Foreldrenes hjemfylke gir utslag på navnestatistikken.

Nasjonalt topper Lucas og Emma SSBs navnestatistikk for 2018. Det er niende gang Emma er på topp, og dette er årtusenets mest brukte jentenavn så langt.

Men toppnavnene varierer mellom fylkene. Mohammed i ulike skrivemåter topper som tidligere i Oslo, mens Oliver ligger øverst i Rogaland, Hordaland og Trøndelag. Henrik er mest populært i Troms.

– På jentesiden merker vi oss at Alma topper i Oslo, mens Emma er helt nede på 11. plass, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

Tiril var mest brukt i Oppland, mens Hanna var det mest populære navnet i Aust-Agder. I Trøndelag deler Ada og Nora førsteplassen, skriver SSB.

Forrige topp i 1881

Likevel er det altså Emma og Lucas som er de mest populære navnene om man ser landet som helhet.

– Emma kommer fra tysk og betyr stor. Den forrige navnebølgen hadde en topp i 1880, sier Ouren

– Så var navnet Emma nesten borte i perioden 1940 til 1970, før det steg jevnt og trutt til det eksploderte i 2003. Før det hadde Emma vært umåtelig populært i hele den vestlige verden og dominert i Sverige på 1990-tallet, fortsetter han.

Lucas topper på guttesiden for femte gang, og er det mest brukte guttenavnet de ti siste årene.

– Lucas/Lukas er en del av bølgen med guttenavn fra Bibelen. Navnet betyr mann fra Lucania. Han er nevnt i Skriften og skal ha skrevet Lukasevangeliet. Navnet var sjeldent før det kom fra Sverige og ble toppnavn første gang i 2009, sier Ouren.

På jentesiden følger Nora og Olivia som nummer to og tre nasjonalt, mens tilsvarende for guttenavn er Filip og Oliver.

Ny trend: Ada og Sander

Bruken av navnet Ada har økt mest for jenter i det siste. I 2018 fikk 256 jenter dette navnet, noe som holdt til en 13. plass på topplisten. Årets nykommere på topp 10-listen var Leah og Amalie.

For gutter er det Sander som har økt mest, mens Aksel og Henrik er nye på topplisten.

En annen trend, er at stadig flere får mellomnavn. Dette gjaldt 53,3 prosent i 2018. Men det er først og fremst bruken av flere etternavn som bidrar til flere mellomnavn, og andelen barn med flere fornavn synker. 22,8 prosent av jentene og 19 prosent av guttene fikk flere fornavn i fjor, skriver SSB i sin gjennomgang av tallene.

For øvrig synker bruken av etternavn som slutter på «sen» stadig. Andelen ligger nå på 14,7 prosent, mot 22,4 prosent i 1995.

I tillegg får 8,4 prosent bindestrek i etternavnet. Siden det er så mange «etternavn», synker andelen med flere fornavn. 22,8 prosent av jentene og 19 prosent av guttene får flere fornavn. Dette inkluderer 0,8 prosent med bindestrek.

Her er hele topp 10-listen for hele landet:

Gutter:

1. Lucas/Lukas

2. Filip/Fillip/Philip/Phillip

3. Oliver

4. Oskar/Oscar

5. Emil

6. Jakob/Jacob

7. Noah/Noa

8. Aksel/Axel

9. Henrik

10. Elias

Jenter:

1. Emma

2. Nora/Norah

3. Olivia

4. Sara/Sahra/Sarah/Zara

5. Emilie

6. Leah/Lea

7. Sofie/Sophie

8. Ella

9. Amalie

10. Maja/Maia/Maya

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter