Nyheter

Støre angrer ikke på verdioppgjøret

Jonas Gahr Støre varsler full evaluering av Aps valgtap, men tar ingen kritikk for sitt kraftfulle verdioppgjør med Høyre og Frp.

– La meg si dette: Selv valgkamp handler ikke bare om hva som er lurt. Det handler også om hva som er rett. Og jeg var og er dypt bekymret over at Frps innflytelse i norsk politikk fører til økte motsetninger i vårt samfunn, både i politikk og lederskap, sa Støre i en tale til Arbeiderpartiets landstyre tirsdag.

Partiets øverste organ møttes for første gang etter valget og i en 20 minutter lang tale var Støre åpen for kritisk gjennomgang av alle sider ved Aps kampanje.

LES OGSÅ: Venstre-folk kjøler ned Frp-spekulasjonene

Hender i fanget?

Støre bemerket at han har hørt noen i partiet si at det var feil å ta et så tydelig verdioppgjør med Solberg-regjeringen. I valgkampen angrep han skattekuttpolitikk, blå reformpolitikk og ikke minst en polariserende integreringspolitikk.

– Da kan ikke vi som virkelig tror på verdien av små forskjeller og høy tillit, sitte med hendene i fanget. Jeg kan ikke det. For et slikt Norge vil vi ikke ha. Da må vi si fra – og det kommer jeg til å gjøre, varslet Støre.

Exit forlik

Men Ap-lederen stiller nå spørsmål ved om partiet kanskje ikke har vært tøff nok i opposisjon i Stortinget de siste fire årene. Han innbyr også til debatt om det var riktig av Ap å være med på blant annet innvandringsforliket og politireformen.

– Vi var en kritisk og konstruktiv opposisjon, men var vi for konstruktive, spurte Støre.

LES OGSÅ: KrF har fått en fot på bremsen – analyse

Ikke blått flertall

Støre lovet partifellene «å komme kraftfullt tilbake», spesielt i stortingsarbeidet. Der spår Ap-lederen at det ikke kommer til å gå like glatt for de blåblå mer.

– Vi ser en rødgrønn side som er sterkere enn i forrige periode og en regjering som ikke lenger bare har flertall med Venstre, noe som åpner for gjennomslag for oss i flere saker.

Uten at han nevnte det direkte, ligger det i kortene at slike flertall kan dannes sammen med KrF.

– Dessuten er det mindre handlingsrom i budsjettene, noe som gjør det vanskeligere for Frp å kjøpe seg ut av uenighet og smøre forskjeller. Det gir oss muligheter, sa Støre.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter