Nyheter

Store ambisjoner for ny fredskonferanse i Oslo

Hvordan hindre at klima skaper konflikt og forsterker spenninger? Det sentrale spørsmålet skal opp når Liv Tørres arrangerer ny, internasjonal fredskonferanse i Oslo, kalt Oslo pax.

– Trengs det egentlig en ny fredskonferanse, direktør Liv Tørres ved Nobels Fredssenter?

– Ja, vi synes det. Her lager vi noe vi tenker er ganske nytt. Målet er å hamre ut forslag og løsninger fra en møteplass hvor ungdom og eldre, inkludert beslutningstakere, skal sitte sammen og tenke nytt. Og som så videre skal leveres videre til FN-toppmøtet om klima i ­slutten av i september, sier Tørres, og legger til:

– Det var mye freds­konferanser internasjonalt og i Europa på ­begynnelsen av 1900-tallet som etter hvert la fundamentet for mange sterke organisasjoner. Jeg tenker tida er overmoden for å få til noe ­lignende igjen, og skape en møteplass.

LES OGSÅ: Uten krig og elendighet hadde ikke Venezia vært den «vakreste by i verden»

3 millioner

Vårt Land får opplyst at fredssenteret budsjetterer med en kostnad på cirka 3 millioner ­kroner, i tillegg til lønnsutgiftene.

Konferansen har fått noe støtte fra utenriksdepartementet, og har også noen kommersielle samarbeidspartnere.

Motvirke konflikt

I år handler konferansen altså om klima.Tørres sier løsningene skal handle om hva som trengs av ny politikk for å løse klimakrisen. I tillegg bør man på konferansen diskutere om det trengs noen nye, globale institusjoner – tilsvarende for eksempel FN eller Verdens­banken – som skal ha som mål å redusere klimautslippene og motarbeide klimaendringene.

Er det naturlig med fredskonferanse om klima og miljø?

– Ja, jeg synes det. Klima­endringene påvirker også konfliktbildet internasjonalt. Noen steder er det en årsak til konflikt, andre steder forsterker det spenninger. Klima- og miljøendringene vi nå ser slår ofte ut sterkere i land med svake institusjoner, hvor spenningene kanskje er størst i utgangspunktet, sier hun.

Hun påpeker at når klimaendringene tvinger millioner på flukt, samtidig som det kan bli ressursmangel og tørke flere steder, er sannsynligheten høy for at det vil bli alvorlig konflikt.

LES OGSÅ: Netanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan

Ungdommer i panelet

Konferansen har et uttalt mål om å få ungdommer og klimaaktivister med. Blant annet er den norske klimastreikaktivisten Penelope Lea sentral. De skal ­samarbeide med ungdoms­partnere rundt omkring i verden som skal ­delta via internett. Samtidig vil de ha med beslutningstakere og er blant annet i dialog med Utenriksdepartementet.

De vil unngå å gjøre dette til kun en synsearena som det ikke kommer noe ut av, ifølge Tørres.

– Jeg har deltatt i et relativt høyt antall konferanser, og det er definitivt en ambisjon for oss ikke å gjøre det tannløst. Vi skal være løsningsorienterte og resultatorienterte. Vi ønsker god dialog, men det skal være ordentlige samtaler og ikke svada, sier hun.

Konferansen skal strømmes, og mange av deltakerne vil også delta via nettvideo i stedet for å flys inn til Oslo. Det er tross alt klima konferansen handler om. At det er akkurat fredssenteret som arrangerer konferansen og i Oslo, synes Tørres er naturlig:

– Mange byer konkurrerer om å være fredens hovedstad, men Oslo har eierskap til den tittelen. Vi har i byen en samling av politikere, aktivister, forskere og ambisjoner om å bidra til fred og konfliktløsning internasjonalt. At fredsprisen deles ut her er definitivt en del av det store bildet, sier Liv Tørres.

LES OGSÅ: Reagerte på terroren med fredsinitiativ

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter