Nyheter

Stor interesse rundt døde Rolf Erik

Folkeopplysningen på NRK har fått inn 2.000 forslag til hva som står i konvolutten til avdøde Rolf Erik Eikemo. – Et slikt bevis på dødekontakt kan bety mye for forståelsen av eksistens, tror forsker.

Programskaperne bak Folkeopplysningen ønsker å finne ut av om det er mulig å kommunisere med døde. I august gikk de derfor ut med følgende utlysning på NRKs nettsider: «Klarer du å få kontakt med avdøde Rolf Erik Eikemo?»

Før Eikemo døde i mai, skrev han ned en beskjed som ble lagt i en forseglet konvolutt. Planen er at han «fra den andre siden» skal avsløre – til de som har kunnskap om dødekontakt – hva som står i brevet.

Siden den gang har 2.000 forslag kommet inn. Søndag gikk fristen ut for å sende inn bidrag. Mandag åpnet redaksjonen safen og konvolutten, og sammenlignet Rolf Eriks budskap med de innsendte forslagene, skriver NRK.no. Resultatet blir vist på NRK onsdag neste uke.

– Vi er glade for god respons. Saken lå ute på NRKs forside ganske lenge, så det er nok mange som har fått dette med seg, sier redaktør Lasse Nederhoed i Teddy TV.

LES OGSÅ: Ber seerne ta kontakt med død mann

LES OGSÅ: Kristne opplever 'dødekontakt' som trosstyrkende

Gjetting og gøy

– Hva er det ved dette konseptet som slår så an?

– Vi skal jo alle dø, og det hadde vært hyggelig om det var noe mer etter dette lille livet vi har blitt tildelt. Det er et håp som ligger innbakt hos mange, og er noe som mange lurer på. Hvis man faktisk kan kommunisere med de døde, så er jo det fantastisk i seg selv. Det viser at vi har noe i vente.

– Hvem er alle disse som har sendt inn forslag? Det kan umulig være 2.000 «klarsynte» i Norge?

– Hvis du leser annonsesidene i Visjon, så kan du jo lure, he-he. Nei, jeg aner ikke. Mange har nok bare sendt inn forslag for gøy og gjettet. Det kan man ikke gardere seg mot.

– Men faller ikke litt av poenget eksperimentet bort når mange nå bare gjetter? Det er jo ikke reell ‘dødekontakt’?

– Vi håper at de som påstår at de er klarsynte også har benyttet muligheten. Målet vårt er ikke å vise at mange tar feil, men å sjekke om noen har rett. Da spiller det ingen rolle om mange sendte inn og gjettet.

LES OGSÅ: Ønsker mer åpenhet om kontakt med døde

De store spørsmålene

Eksperimentet har også nådd utlandet, og redaksjonen har til sammen fått inn bidrag fra 26 land, og fra 25 ulike delstater i USA. Flest forslag kommer likevel fra nordmenn.

Anne Kalvig, professor ved Universitetet i Stavanger, mener interessen rundt programmet har åpenbare årsaker:

– Hvis man fikk et ugjenkallelig bevis på dødekontakt gjennom statskanalen vil det ha stor potensiell betydning for forståelsen av eksistens, liv og død. Også blant skeptikerne er det nok mange som nærer et håp om at det mulig å kontakte avdøde.

Men hvorfor har vi denne interessen for dødekontakt?

– Det handler om de store spørsmålene. Hva skjer når vi dør? Får man møte folk igjen? Er det mulig å gjenoppta relasjoner på andre siden? Og derfor tror jeg at spiritualitet har slått an slik det har. Det handler i stor grad om relasjoner.

– Er det økt aksept for det litt alternative?

– Det er helt tydelig at det snakkes mer om, og mer åpen kommunikasjon om at det finnes flere måter å forholde seg til åndelighet og guddommelighet. Og nyåndeligheten influerer også andre etablerte religioner, og ønskes velkommen av mange gjennom den åndelige lengselen man ser uttrykt.

LES OGSÅ: Advarer synske mot NRK

Bevisets stilling

Kalvig har studert nyåndelighet og spiritualitet i mange år, og har fulgt debatten rundt Folkeopplysningen i sosiale medier med stor interesse. Mange «klarsynte» har vist stor skepsis til deltakelse i NRK-eksperimentet, siden Folkeopplysningen tidligere har satt alternativbevegelsen i dårlig lys.

Spiritister er jo også veldig opptatt av bevisførsel og å skape mest mulig sikkerhet rundt det som blir formidlet. Men her møtes to veldig ulike verdensanskuelser som funker dårlig i møte med hverandre.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter