Nyheter

Stor interesse for katolikk-sak

I dag startet rettssaken der Oslo katolske bispedømme har saksøkt staten for å slippe å tilbakebetale 40 millioner kroner i statsstøtte.

Allerede før rettssaken startet ble det klart at saken måtte bytte fra en av Oslo tingretts minste saler, til en større for å få plass til alle som ville overvære rettssaken.

På tilhørerbenken satt ansatte i Oslo katolske bispedømme (OKB), blant annet økonom Thuan Cong Pham, journalister og andre interesserte.

OKB var i retten representert av biskop Bernt Eidsvig og administrativ leder Lisa Wade. Advokat er Lars Holo.

LES OGSÅ: 1 million i bot til katolikkene

Telefonkatalogen

Saken dreier seg om OKB skal tilbakebetale 40 millioner i statsstøtte de fikk for medlemmer som ikke hadde meldt seg inn selv. I perioden 2011-2014 lette ansatte i telefonkatalogen etter personer med navn som tydet på at de kom fra et katolsk land. Staten mener det trengs et samtykke for å bli støtteutløsende medlemmer i norske trossamfunn og krever tilbakebetalt statsstøtten for disse – selv om OKB i ettertid har fått bekreftelser fra en god del av de registrerte.

Bispedømmet hevder de ikke har gjort noe ulovlig og har nå stevnet staten for å slippe å betale tilbake statsstøtten. De mener man tilhører bispedømmet når man er døpt katolikk, bosatt i bispedømmet og ikke er medlem i noe annet trossamfunn.

– Disse burde fått tilsendt attest når de ble registrert, det tar bispedømmet selvkritikk på, men har ingen rettslig betydning, sa Holo under sitt saksframlegg.

Første dag i retten er satt av til saksframlegget fra Holo.

LES OGSÅ: Katolikkenes vitne: Usikker på utfallet av saken

Totalt 58 millioner kroner

OKB krever også å få støtte for medlemmene fra den datoen de ble registrert – ikke den dagen de bekreftet tilhørigheten. Under opprydningsarbeidet vinteren 2015 fikk OKB bekreftelser fra en stor del av de som var registrert ved telefonkatalogmetoden. De søkte statsstøtte for disse medlemmene i 2015, men denne ble avvist. Begrunnelsen fra staten er at man bare kan søke støtte for medlemmene man har per 1. januar det gitte året.

OKB, på sin side, mener at disse oppfylte medlemsbetingelsene den 1. januar, siden de var katolikker bosatt i bispedømmet, og har saksøkt staten for å få omgjort denne avvisningen. Sakens økonomiske rammer er dermed på totalt på omlag 58 millioner kroner.

Behandle på nytt?

Tingrettens skal ikke ta stilling til hvor mye penger som skal betales tilbake, men avgjøre om Kulturdepartementets vedtak er gyldige. Dersom de blir funnet ugyldige skal Fylkesmannen i Oslo og Akershus behandle saken på nytt.

– Vi ønsker ikke en dom som gir tillatelse til å fortsette med telefonkatalogmetoden, sa Holo.

OKB vil betale tilbake statsstøtten gitt for dem som under opprydningsprosessen svarte at de ikke var katolikker eller ikke ønsket å stå registrert i OKB.

LES OGSÅ: Skjulte telefonkatalogmetoden

Kortere enn antatt

Statens advokat, Anders Blakstvedt, skal holde sitt saksfremlegg på mandag. Biskop Eidsvig skal holde sin partsforklaring tidligst mandag.

Det var i utgangspunktet satt av seks dager til saken, men partene anslår at siste dag kan blir allerede onsdag i neste uke.

LES OGSÅ: Tromsø-katolikkene betaler tilbake støtte til kommuner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter