Nyheter

Stoppordre om samarbeidsdebatt

KrF-ledelsen vil ha munnkurv på annen regjeringsdebatt enn vedtaket om sentrum-Høyre. Etter uro i rekkene fikk tillitsvalgte klar beskjed.

Under to uker før valget utfordres KrF av både intern ordveksling og press fra velgere om partiets samarbeidsvedtak. Det fikk ledelsen til å sende ut en påminnelse til alle tillitsfolk om hva slags vedtak som faktisk gjelder.

I praksis var henstillingen en ordre om å unngå at uro og debatt om at samarbeidsdebatten løper løpsk, skygger for andre utspill og svekker mobiliseringen i sluttfasen.

– Samarbeidssaken er klart krevende for KrF akkurat nå, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

LES OGSÅ: Ideologi og verdier er viktigst for velgerne

Ap-refs i sør. De nye bølgene internt i KrF startet i Agder, etter at eks-fylkesleder Oddvar Skaiaa i Aust-Agder gjennom pressen advarte mot «å gå i spann med sosialistene». Etter en NRK-utspørring ba han Hareide si klart i fra at KrF ikke skal gå inn i noen regjering med Ap. I dette fylket frykter partiveteraner at mandatet til KrFs nestleder, Kjell Ingolf Ropstad, skal ryke.

Samtidig rykket også Sten Sørensen, misjonsprofil og lokalpolitiker i Lyngdal ut i avisen Dagen med oppfordring til Hareide om å «legge ballen død»: Forsikre at partiet ikke vil bidra til Aps Jonas Gahr Støre blir statsminister.

Nettverk mot Frp-fare. Det var for drøy kost for sentrumsorienterte i partiet, spesielt blant gruppen av KrF-profiler som før valget i 2013 undertegnet et brev til Hareide. For fire år siden rykket de ut mot samarbeid med Frp, ellers ville de «bli parkert som aktive politiske ambassadører».

I dag utgjør flere av disse et slags nettverk mot høyredreining av KrF. Vårt Land har kjennskap til at det i de lukkede gruppene deres på Facebook var det sterke reaksjoner da utspillene mot Ap kom. Folk i nettverket skal også ha gitt den sentrale ledelsen klar beskjed om tålegrenser.

Gater og torg. Faren for nye interne konfrontasjoner om regjering fikk ledelsen til å sende ut en klar oppfordring til partiets tillitsfolk.

– I kommunikasjon som vi vanligvis har, var det en oppfordring om å slutte opp om vedtaket fra landsstyret i fjor. Det var også nødvendig å minne om det, fordi mange jo møter spørsmål om KrFs valg når de står på stand, sier KrFs kommunikasjonssjef, Mona Høvset.

Nettopp situasjonen på gater og torg bekymrer KrFs sentrale ledelse, etter det Vårt Land kjenner til. Det er velkjent at et sentrumsparti som KrF møter press fra velgere om sidevalg i politikken. Men akkurat nå er tematikken såpass dominerende at den skaper «gjerdesittere». Og de er KrF avhengig av å mobilisere for å gjøre et brukbart valg.

LES OGSÅ: Tøffere kamp om kristenvelgere i vest

Blått i vest. Da Vårt Land besøkte Sandnes i helgen, var et titalls valgarbeidere fra KrF i sving i byens hovedgate. Lokallaget har tradisjon for å ha flere frivillige i arbeid enn de øvrige partiene. Gruppeleder for KrF, Oddny Helen Turøy, opplever god interesse for partiets nye skolepolitiske satsinger. Men spørsmålene om KrFs valg av partnere er mange.

– For noen er saken grei. De stemmer KrF, uansett. Så er det noen som er svært opptatt av at vi skal holde Ap ute – andre veldig opptatt av at Frp skal holdes ute. De kommer innom for å snakke om dette, bekrefter hun.

I Turøys landsdel er det flest av dem som ber KrF om å unngå Ap.

– Samarbeid med Høyre er ingen uenige i. Men det er sterke ønsker om å unngå regjering med Frp.

LES OGSÅ: Refs av «Listhaug-retorikk» under stor verdidebatt

Valgforsker: Uheldig. Valgforsker Johannes Bergh mener det er en uheldig situasjon at KrF sliter med usikkerhet blant kjernevelgere:

– Det er krevende med en samarbeidsdiskusjon når entusiasmen er lav. Men det positive er at KrF tross alt er et nøkkelparti, og det skader ikke å være relevant i regjeringsspørsmålet. For KrF ligger det en mulighet i å mobilisere på at nettopp deres saker dermed har stor sjanse til å få gjennomslag.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter