Nyheter

Stoltenberg sur på Sps oppførsel i blasfemi-strid

Jens Stoltenberg mener Sps vinglet om blasfemi-forbudet fordi partiet fryktet straff fra kristenvelgere.

I sin memoarbok Min historie avslører Stoltenberg hva som skjedde i det rødgrønne samarbeidet den våren 2009 saker koblet til religion skapte stridigheter.

– Jeg var sur, skriver Stoltenberg om Sps krumspring noen vinteruker.

Justisminister Knut Storberget jobbet med en ny straffelov. Ap ville da gjøre et nytt forsøk på å fjerne blasfemi-forbudet i straffeloven. I tiår hadde forbudet vært en sovende paragraf.

LES OGSÅ: Tre av fire lever med blasfemiforbud

Kristen-konkurranse

Men innad i regjeringen møtte Ap motstand: – Sp konkurrerte med KrF om kristne velgere og var redd for negative reaksjoner. De nektet lenge å være med på å fjerne paragrafen. Forhandlingene sto fast, skriver han.

Storberget fant en løsning som Sp nølende kunne godta. Den gikk på å la en daværende paragraf om hatefulle ytringer også skulle omfatte religion.

– Det måtte vi betale for å få fjernet blasfemiparagrafen. Men Liv Signe Navarsete var bekymret. Kom de religiøse velgerne til å føle at dette holdt?

LES OGSÅ: Jens gir Storberget skylden for hijab-kaoset

Tvunget i kne

Men kritikken kom fra andre enn kristenfolket. Forfattere, jurister, presse – derfra kom det kritikk mot å innskjerpe ytringsfrihet. Også Den norske kirke reagerte på grepet. Stoltenberg håpet at Sp ville snu.

– Jeg hadde flere ganger slått fast at når vi hadde forhandlet fram noe i regjering, måtte vi alle stå bak også de delene av et kompromiss som vi ikke likte. Jeg kunne ikke bare endre beslutningen, selv om jeg gjerne ville.

Navarsete var i følge Stoltenberg ikke til å rikke. På et Sp-møte skrøt hun dessuten over at Ap var tvunget i kne i blasfemisaken.

Svekket

Det Stoltenberg ikke visste, var at Sp samtidig satt i interne drøftinger og bestemte seg for å endre standpunkt. De ville likevel være med og fjerne blasfemibestemmelsene, uten å presisere hatparagrafen.

– Hadde de sagt det med én gang, så hadde vi sluppet alt bråket. Jeg var sur. Sur fordi Senterpartiet godt kunne ha snudd før og fordi vi hadde klønet det til.

Stoltenberg skriver at saken «hadde svekket regjeringen».

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter