Nyheter

Stoltenberg faktasjekker Trump om pengebruk i NATO

Donald Trump tar æren for å ha fått europeiske allierte til å øke forsvarsbudsjettene. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har en litt annen oppfatning av saken.

I den siste debatten med Hillary Clinton sa Donald Trump at han allerede for ett år siden hadde krevd en økning i forsvarsbudsjettene i Europa.

– Etter at jeg sa det, har de plutselig begynt å betale. Og jeg har fått mye, mye av æren for det, sa den republikanske presidentkandidaten.

LES OGSÅ: Clinton er i ferd med å kapre unge velgere

Vil ikke blande seg

Stoltenberg sier han ikke vil la seg trekke inn i valgkampen i USA. Likevel tillater han seg å påpeke at kravet om en økning i forsvarsbudsjettene i Europa lenge har stått høyt på dagsordenen i NATO.

Stats- og regjeringssjefene i NATO vedtok i 2014 et mål om å øke den militære pengebruken til 2 prosent av bruttonasjonalproduktet i hvert enkelt medlemsland, påpeker Stoltenberg.

Og i fjor økte den europeiske pengebruken for første gang på mange år. Det er ventet at forsvarsbudsjettene vil fortsette å øke i år.

– Det var ikke forårsaket av valgkampen i USA, men av beslutningen vi tok i 2014, sier Stoltenberg.

VÅRT LAND I USA: Trump-tilhengere frykter kanadiske tilstander

Uten betingelser

Han understreker også at NATOs sikkerhetsgarantier ikke kommer med betingelser.

– NATOs sikkerhetsgarantier er absolutte og uten betingelser. Vi sier ikke at betaler du ikke, så beskytter vi deg ikke, sier Stoltenberg.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter