Nyheter

Stolt over sin uredde biskop

Som biskop i Borg ble Per Lønning et viktig forbilde for Halvor Nordhaug og de andre kristne ungdommene. For Davy Wathne ble Lønning et bevis på at kristendommen ikke bare kunne være «vas og rør».

Bilde 1 av 6

– Vi som var kristne ungdommer den gang, kjente en stolthet over å ha en biskop som Per Lønning som var uredd og ikke lot seg målbinde. Man skal ikke undervurdere hva det betyr for ungdom å ha noen å se opp til, forteller Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin – det ene av bispedømmene Per Lønning var biskop i. Per Lønning døde 21. august, 88 år gammel.

Halvor Nordhaug begynte på gymnaset i Fredrikstad samtidig som Per Lønning ble utnevnt til biskop i Borg i 1969.

– Hans nærvær i byen, media og samfunnet ellers var veldig tydelig. Han viste for oss at det gikk an å være et reflekterende menneske samtidig som man var en kristen, sier Nordhaug.

Bergenseren Per Lønning tok teologisk embetseksamen allerede som 21-åring. Han disputerte for den teologiske doktorgrad ved Universitetet i Oslo 27 år gammel på en avhandling om Søren Kierkegaards kristendomsforståelse. Fire år senere tok han den filosofiske doktorgrad samme sted på en avhandling om Blaise Pascal.

KOMMENTAR: Kunne Per Lønning fått meir effekt av den dramatiske ­avgangen dersom han ikkje var solospelar?

Respekt

Som 36 år gammel ble Lønning utnevnt til domprost i sin hjemby. Der gjorde han sterkt inntrykk på en annen bergenser.

– Jeg tenkte at det en så reflektert mann med to doktorgrader står for, ikke bare kan være vas og rør for forblindede fjåsebukker, forteller sportsjournalist i TV 2, Davy Wathne.

Han gikk på latinlinjen på «Katten» i Bergen, og Lønning holdt innimellom foredrag i kristendomstimene. Han ledet også debattmøter i domkirken og innledet under debattkvelder i gymnassamfunnet.

– Jeg var på ingen måte kristen, men jeg var nysgjerrig og likte å høre på ham. Selv om jeg ikke nødvendigvis var enig med ham, hadde jeg stor respekt for ham, sier Wathne.

Jeg tenkte at det en så reflektert mann med to doktorgrader står for, ikke bare kan være vas og rør for forblindede fjåsebukker

David Wathne, TV 2-journalist

Lojal kollega

Som biskop i Borg ble Per Lønning stadig omtalt som «vår unge og dynamiske biskop». Han våget å gå nye veier og ble en yndling også for mediene. Medieoppstyret ble aller størst da Lønning i 1975 søkte avskjed som biskop. Det gjorde han i protest mot at Stortinget liberaliserte abortloven, til tross for kirkens sterke innsigelser.

Etter denne bispeavgangen ble det gjort forsøk på å kalle Lønning til Menighetsfakultetet, der han selv hadde studert. Men styret sa nei; Lønning var ikke konservativ nok.

I stedet kom han etter hvert til Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo (TF), og senere til Det lutherske verdensforbunds økumeniske senter i Strasbourg, som dosent og professor.

Dekan ved TF, Aud Tønnesen, forteller at Lønning huskes som en god og lojal kollega.

– Han var en briljant og sterk fagperson med en dyp interesse for det filosofiske. Man kunne kanskje tenke seg at en med hans kapasitet skulle ha primadonna-nykker. Men han utførte de samme ordinære oppgavene som andre, forteller hun.

PER LØNNING: «Norsk kristenliv hadde vært atskillig fattigere uten Børre Knudsen»

Bispe-comeback

Det var mange som ønsket Lønning tilbake til bispetjeneste i Den norske kirke. Og 12 år etter at han forlot embetet i Borg, ble han igjen medlem i Bispemøtet – nå som biskop i Bjørgvin.

Nordhaug forteller at historiene om Lønning fortsatt lever i bispedømmet.

– Det var aldri kjedelig der Lønning var. Folk kunne ofte være uenige med ham, men det var alltid inspirerende å snakke med ham, forteller han.

Lønning var, ifølge Nordhaug, veldig opptatt av kirkehuset som hellig rom og at det og kirkens symboler ble brukt på rett måte. Julegleder og annet «krimskrams» ble raskt fjernet fra alteret av biskop Lønning.

– Han var ikke særlig diplomatisk og var nok i overkant impulsiv og heftig i disse spørsmålene. Folk respekterte og skjønte ham når de fikk høre argumentene, men det var først etterpå, sier han.

Viktig høyrepolitiker

– Per Lønning var et ruvende åndsmenneske. En stor teolog og kirkeleder, men også viktig i utdanningspolitikken, skriver kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på Twitter.

Fra 1958 til 1965 satt Lønning på Stortinget for Høyre, og han var da en av partiets fremste verdikonservative veivisere.

– Han var veldig sentral i utmeislingen av ikke bare Høyres skolepolitikk, men utdanningspolitikken generelt, utdyper han.

På 50-tallet var Lønning en del av den intellektuelle kretsen rundt tidsskriftet Minerva.

– Der var han med på å bringe kristen filosofi og tenkning inn i åndsstrømningene i et Europa som hadde vært gjennom en politisk kollaps, sier Røe Isaksen.

LES MER: – Jeg føler meg litt uproduktiv, sa Per Lønning i «Dette har livet lært meg» høsten 2014. - Jeg kan ikke forstå hvorfor Gud holder meg på jorden, dersom jeg ikke gjør noe nytte for meg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter