Nyheter

Stoler ikke på naboen

Men nå skal de leve sammen. Uansett.

USAs nye president har mye å ta fatt i. En av oppgavene er å lege sårene og tette avstanden mellom folk.

– Jeg vet ikke hvordan hverken Trump eller Clinton skulle klare det. Det vet jeg virkelig ikke.

Uverdige velgere

For et par uker siden sto Trump-tilhengeren Jonathan Gleason i en hall og ventet på at Donald Trump skulle komme og tale. På T-skjorta sto det «I am a deplorable», noe han synes selv var ganske morsomt. Han var en av dem som ikke ble fornærmet da Hillary Clinton kalte Trump-tilhengere for «deplorables» (uverdige, elendige).

Men han sukket likevel. Selv om hans stemme garantert skulle gå til Donald Trump, var han ikke begeistret for valgkampen.

– Folk har kranglet så mye mer enn før. Og det er ikke konstruktivt. Tvert i mot. Det er den store forskjellen denne gangen, sa han.

Gleason er ikke den eneste. De aller fleste man spør har sagt det samme, enten de er demokrater eller republikanere: Det har vært mye sinne, misnøye og mistenksomhet i denne lange, lange valgkampen. Noen forteller om familiesamlinger der valget har vært tabutema – det har rett og slett vært for betent. Velgerne har hverken stolt på hverandre eller på presidentkandidatene. Og Trump-velgerne stoler i hvert fall ikke på mesteparten av media.

LES OGSÅ: USA-valget for «dummies»

Stoler mest på disse

I en amerikansk undersøkelse fra 2013 svarte bare en tredjedel av de spurte ja på spørsmål om man kan stole på folk flest. Spørsmålet fra nyhetsbyrået AP og meningsmålingsbyrået GFK har vært stilt jevnlig siden 1972. To tredjedeler mente altså at man ikke kan være forsiktig nok når det gjelder andre mennesker.

Tre år senere er det ingen grunn til å tro at holdningene har endret seg. I alle fall ikke etter denne valgkampen, som har vært spesiell på mange måter: Massiv pengebruk, sjikanerende personkarakteristikker, FBI-etterforskning, halvsannheter og løgn. For å nevne noe.

De fleste stoler mer på at militære og vitenskapsfolk vil handle til det beste for folket, enn de folkevalgte. Bare 11 prosent av Trumptilhengerne «føler seg trygge på» at valget vil bli gjennomført på en korrekt måte. Tilliten til makten i Washington har sunket betydelig siden begynnelsen på 2000-tallet. Amerikanernes tillit til massemedia har aldri vært så lav som den var på amerikanske Gallup sin måling fra september. 32 prosent sier de stoler media, åtte prosentpoeng lavere enn bare for et år siden.

Splittelse, sinne, mistillit og polarisering er ikke det beste utgangspunktet for USAs nye president.

LES OGSÅ: Clinton og Trump kjemper også om dette hvite huset

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter