Nyheter

Stiller opp på den siste dagen

Snefrid Hagen deltar i kommunale begravelser for å sikre et verdig farvel. – Det er ikke nødvendigvis uverdig å begraves alene, mener prest.

– Det er så trist å tenke på at det på en gravferd kan komme mange hundre og det er massevis av blomster, mens på den neste kommer det ingen, forteller Snefrid Hagen.

Hun er talskvinne for Gjertrudvennene, som stiller opp i kommunale begravelser der det er ventet få eller ingen til å følge den døde. Vennene i Oslo saumfarer Aftenposten etter dødsannonser som er signert «venner». Det er stikkordet som brukes når Oslo kommune selv står for begravelsen, fordi det ikke finnes pårørende eller fordi de pårørende ikke er i stand til, eller har lyst til, å arrangere begravelsen.

– Da er det umulig å si hvor mange som kommer. Det kan være 20 eller kun presten. Vi går på alle kommunale gravferder, forteller Hagen.

– Tar kontakt

Det finnes gjertrudvenner over store deler av landet, men behovet er størst i Oslo. Der står kommunen for rundt 100 gravferder i året. De tolv aktive Gjertrudvennene i hovedstaden deler på å stille, slik at det er noen til stede på så å si alle.

– Hvordan blir dere tatt imot av dem som forretter?

– Det er stort sett veldig hyggelig og vi har et godt forhold til prestene. Det er ikke enkelt å være prest å tale kun til en av oss. Noen ganger blir vi også bedt om å bære kisten, sier hun.

Det hender også at prest eller begravelsesbyrå tar kontakt med lokale gjertrudvenner når de vet at kapellet kan bli tomt.

Hagen har jobbet innenfor helse og omsorg i hele sitt liv, også med døende. Engasjementet for Gjertrudvennene ble vekket av en annonse i menighetsbladet i 2013. Siden den gang har hun vært i langt over 100 kommunale gravferder.

– Jeg synes det er fint og føler at jeg gjør en jobb for samfunnet, sier hun.

– Ingen konkurranse

Sykehjemsprest Svein G. Josefsen har forrettet i om lag 10 kommunale gravferder. Han synes det er flott at Gjertrudvennene engasjerer seg, men mener samtidig at deres tilstedeværelse reiser interessante spørsmål som han ønsker å ta opp med sine prestekollegaer.

På hjemmesiden til Gjertrudvennene står det at jo flere som deltar på seremonien, «jo bedre». Josefsen stiller seg uforstående til en tenkning som kan få gravferder til å oppfattes som en konkurranse i fremmøte.

– Det er ikke uverdig at et menneske har levd alene. Det er heller ikke uverdig at et menneske begraves alene. Mennesket får ikke verdighet etter hvor mange venner man har. I kristen tenkning er det det enkle faktum at vi er skapt i Guds bilde som gir oss verdighet, sier han.

Et annet teologisk spørsmål, er om mennesket noen gang er alene.

– Som kristne tror vi på en Gud som går med oss gjennom livet og har gått foran oss gjennom døden.

Vanskelig

Josefsen tror mange pårørende er takknemlige for at Gjertrudvennene kommer. Han har også opplevd at noen synes det er vanskelig.

– Vi må vokte oss vel for at noen skal føle seg underkjent når de kommer for å ta farvel med tanten eller faren. De har brydd seg om den døde, og så kommer det fremmede som er der av veldedighet.

– Forstår du at Gjertrudvennene ønsker å gjøre noe godt for den døde?

– Det å gjøre godt er udelt positivt. Samtidig er det fra mitt ståsted hevet over tvil at den avdøde ikke opplever den godheten. Når Gjertrudvennene stiller opp der det er «behov», så må vi stille spørsmålet om hvem sitt behov vi snakker om. Avdødes behov er, slik jeg ser det, på det tidspunktet avsluttet.

Verdighet

– Har det noe å si for den døde om dere er der, Snefrid Hagen?

– Hva vet vi om hva den døde får med seg? Vi vet ingenting om det som skjer etter døden, svarer hun.

– For oss har det med verdighet å gjøre. Vi må ikke komme dit at det ikke lenger er farlig hva som skjer etter vi dør. Hvorfor har vi ellers seremonier? spør hun.

Hagen husker selv hvordan døde ble behandlet da hun gikk på folkeskolen.

– Vi lærte å stoppe opp og bøye hodene våre når gravfølget dro forbi. Mye av den verdigheten er blitt borte. Nå tuter folk på gravfølget hvis de kjører for sakte, sier hun.

– Blir en seremoni mer verdig om det kommer 50 i stedet for 5?

– Nei, det handler ikke om å få så mange som mulig, men det vil være veldig trist om det ikke kommer noen.

Bortsett fra eksempelet Josefsen nevner, har hun aldri hørt at pårørende har reagert negativt på at det har sittet Gjertrudvenner på bakerste benk.

– Jeg skjønner at folk stiller spørsmål ved det vi gjør. Det er bare fint. Men hvis man ikke ønsker at det skal komme noen, trenger man ikke å sette inn annonse i avisen. En gravferd er offentlig, sier hun.

LES MER: Detektivarbeid for vennene 

Gir styrke

Josefsen kollega, Hilde Ramsøe Graff, sykehjemsprest ved Stovnerskogen og Langerud sykehjem, synes filosofien bak Gjertrudvennene er vakker. Første gang hun møtte dem, var hun litt usikker, siden hun ikke visste hvem de var. Da de forklarte tanken bak deltakelsen myknet hun.

– Det at de ønsker å vise mennesket en siste verdighet ved å være til stede, er en vakker tanke, sier hun.

På Stovnerskogen er det egen avdeling for ruspasienter. Mange av disse har ingen kjente pårørende, så Graff har forrettet i flere kommunale begravelser.

– For meg er Gjertrudvennene en styrke der jeg står og prøver å holde oppe livsverdigheten, sier hun.

– Vil du gjennomført en begravelse selv om det ikke satt noen i benkene i det hele tatt?

– Ja. Men alt blir preget av det. Minnetalen blir kort og vanligvis prøver jeg å tilpasse andakten til det livet som begraves

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter