Nyheter

Stempler selvmord som synd

Hver fjerde prest i Danmark ser på selvmord som en synd mot Gud. – En forestilling som fortsatt lever blant mange nordmenn, sier prest ved Modum Bad.

– Tidligere ble mennesker som hadde tatt livet av seg gravlagt utenfor kirkegården. Fortsatt tror mange at kirken forfekter et syn på selvmord som synd, sier Jon-Erik Bråthen, ledende sykehusprest ved Modum Bad.

Med jevne mellomrom kommer den landsdekkende institusjonen i kontakt med mennesker som har spørsmål knyttet til denne tematikken: «Kommer jeg til himmelen eller helvete om jeg tar livet av meg selv».

– Jeg tror dette er forestillinger som lever blant mange nordmenn i dag. Jeg håper og tror prester flest har et mye mer bevisst forhold til dette, sier Bråthen som er ordinert prest i Metodistkirken.

LES OGSÅ: Church of England snur i selvmordslov

Stein til byrden

I Danmark viser nye tall at 27 prosent av prestene ser på selvmord som en synd mot Gud. 52 prosent ser på selvmord som en synd mot andre. 914 prester har svart på undersøkelsen fra Center For Selvmordsforskning, som har utarbeidet en rapport om hvordan prester kan bidra til å forebygge selvmord, skriver Kristeligt Dagblad.

Halvor Nordhaug, visepreses og biskop i Bjørgvin bispedømme i Den norske kirke, tror det store flertallet av norske prester ville svart et umiddelbart «nei» på spørsmål om det er synd å ta livet av seg selv.

– Enhver prest vil være opptatt av ikke å legge stein til byrden for dem som vurderer å ta sitt eget liv eller til pårørende til dem som har begått selvmord, sier han.

Selvmord må forstås i rammen av et større og komplisert bilde, og henger ofte sammen med dyp depresjon, på peker han.

– Jeg tror på en nådig og barmhjertig Gud som kjenner til hvilket mørke vedkommende har vært i.

LES OGSÅ: Dramatisk økning i antall selvmord

Verste av alle synder

Samtidig, på et strengt normativt nivå, er selvmord å ta liv, mener Nordhaug.

– Her kan det også tenkes situasjoner der man møter mennesker hvor man må fastholde: Det er galt å ta sitt liv. Det kan hjelpe mennesker til å holde fast på livet. «Gud vil at jeg skal leve.»

Historisk sett har kirken hatt et beinhardt syn på saken, ifølge teologiprofessor Harald Hegstad ved Det teologiske menighetsfakultet.

– Selvmord var den verste av alle synder. Tidligere ble dette sett på som en synd som man ikke rakk å gjøre bot for, og derfor gikk man fortapt.

LES OGSÅ: Eutanasiforening med oppskrift på selvmord

Komplisert spørsmål

Den bibelske begrunnelsen fant man i fortellingen om Judas Iskariot som tok sitt eget liv. Også i norsk lov kom de negative holdningene til selvmord til uttrykk: Inntil midten av 1800-tallet var det ikke tillatt for den som tok sitt eget liv å bli begravet i vigslet jord.

– Fortsatt vil ikke kirken forsvare selvmord som en etisk løsning, men man har innsett at spørsmålet er langt mer komplisert enn å slå fast om det er synd eller ikke, sier Hegstad.

LES OGSÅ: Samlivsbrudd gir flere selvmord

Gode erfaringer

Halvor Nordhaug kjenner ikke til at tematikken har vært behandlet i Den norske kirkes bispemøte. Han er åpen for å drøfte om dette er noe kirken vil si noe om.

– Sorgen får en ekstra tyngde dersom man tenker at den som tok sitt liv også er fordømt av Gud. Om et ord fra kirken kan lette situasjonen, bør vi vurdere å se på dette.

I organisasjonen Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE), er erfaringene med Den norske kirke i møte med denne tematikken, gode.

– For meg er undersøkelsen fra Danmark overraskende. Min opplevelse er at etterlatte etter selvmord blir godt ivaretatt, og at de blir møtt med respekt og omsorg når de er i kontakt med kirken i Norge, sier generalsekretær Oddrun Bøhlerengen.

LES OGSÅ: Kristen sekt kan ha begått kollektivt selvmord

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter