Nyheter

Statsministeren på Kirkemøtet for første gang

Statsminister Erna Solberg var hjertelig til stede i Nidarosdomen da Den norske kirke i dag markerte den formelle åpningen av reformasjonsjubileet.

TRONDHEIM: – Jeg sa ja til å komme fordi dette er et spesielt år for kirken i Norge. Det er fint å være til stede når separasjonen mellom staten og Den norske kirke, selvstendiggjøringen av kirken fra siste årsskiftet og reformasjonsjubileet markeres, sa statsministeren til Vårt Land etter festgudstjenesten i nasjonalhelligdommen.

Hviledag for kirkemøte-medlemmene

Kirkepolitikerne har innvilget seg én hviledag fra forhandlinger, for å feire og markere at det er 500 år siden reformasjonen startet, og fordi den lutherske majoritetskirken er blitt mer selvstendig.

Gudstjenesten, og en festforestilling senere på dagen, er også en del av Kirkemøtets program. Statsministeren er sammen med kirkefolket hele søndagen. Det er første gang en stats­minister er til stede i Den norske­ kirkes valgte topporgan.

– Hvordan opplevde du gudstjenesten i Nidarosdomen, spurte Vårt Land Solberg på vei ut av kirken.

Gudstjeneste i langversjon

– Det var jo langversjonen i dag. Og den var veldig fin.

– Foretrekker du gudstjeneste i kortversjon?

– Begge deler er bra. Det er fint å være på de flotte, høytidelige seremoniene i store kirker, men det er også fint å være med på mer uhøytidelige gudstjenester i mindre kirker, svarte en lattermild statsminister.

Ingen statsreligion lenger

Reformasjonsjubileet faller i tid sammen med at det fra 1. januar 2017 er foretatt «et tydelig skille» mellom staten og den lutherske majoritetskirken. Norge har ikke lenger en statsreligion, kulturministeren og andre statsråder har heller ikke lenger plikt til å tilhøre Den norske kirke. Kongens formelle lederrolle i dette kirkesamfunnet er også over.

LES MER: Statsministerens kirkemøte-debut

Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, var liturg i gudstjenesten, der generalsekretær Martin Junge i Det lutherske verdensforbund holdt prekenen. Det var også hilsen fra styrelederen i Norges kristne råd, baptistpresten Terje Aadne, i gudstjenesten.

Han «takket og gratulerte jubilanten»:

– Vår kristne kulturarv er fortsatt grunnlovsfestet, ikke minst på grunn av Den norske kirkes rolle gjennom 500 år. Mitt ønske er at vi sammen skal fortsette å skape åndelig og sosial forandring. Og at våre kirker i denne utrolige tid kan være med på å gjøre verden bedre, sa Aadne.

Reformasjonens samfunnsbetydning

Kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen har tidligere uttalt til Vårt Land at kirkeledelsen mener statsministerens deltakelse på Kirkemøtet «er et tegn på myndighetenes forståelse for reformasjonens betydning for det norske samfunnet».

– Vi ønsker at statsministeren skal se betydningen av Den norske kirke i et historisk lys, men også i et fremtidens lys. Reformasjonen dreide seg ikke bare om kirken i Norge, men hadde også stor innvirkning på samfunnsutviklingen, sier Johnsen.

Erna Solberg skal bringe en hilsen på vegne av regjeringen på festforestillingen i ettermiddag. Solberg har også varslet at hun kommer til å være til stede på reformasjonsfolkefesten i Bergen i begynnelsen av mars.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter