Politikk

Statsministeren og biskopene i asylklinsj

Erna Solberg ber biskoper og andre tenke gjennom hvilket signal de sender når de går inn for «juleamnesti» og pause i utsending av dem som ikke har fått innvilget asyl.

Den norske kirkes ledende biskop, Helga Haugland Byfuglien, er overrasket over kritikken fra statsministeren mot Den norske kirkes engasjement for asylsøkere.

– Bispemøtet har aldri sagt eller ment at alle flyktninger som kommer skal få bli i landet, eller at asylsøkere som har fått avslag på sin søknad, ikke skal returneres, understreker Byfuglien.

Ba om juleamnesti

14. desember skrev Bispemøtets leder brev til statsministeren med bønn om at myndighetene innfører «juleamnesti» og pause i utsending av asylsøkere. På Bispemøtets vegne utfordrer preses statsministeren til å bidra til «å endre returpraksis og ta større ansvar for den fortsatt voksende flyktningkrisen i Midtøsten og det sørlige Europa».

Nå utfordrer statsministeren Den norske kirke tilbake, via Dagbladet:

– Det er greit med engasjementet. For meg som har vært innvandringsminister, er det ikke noe nytt at kirken er kritisk til asyl- og innvandringspolitikken. Det har de alltid vært, og det har jeg kjent på kroppen før, sier Solberg i et bredt førjulsintervju med avisen.

LES OGSÅ: SV-politiker nekter for salmeprotest i Molde

– Kritikerne må tenke

– De som nå kritiserer returene må spørre seg: Skal folk bare gå her år etter år uten rettigheter? Er det bra for menneskene? Er det bra for det norske samfunnet? Mener de at folk skal sendes ut, eller skal de selv få bestemme om de skal bli her i landet? Det må også de som kritiserer asylpolitikken tenke gjennom, fastslår statsministeren.

Vårt Land har spurt Bispemøtets preses om hun og kirken har tatt til orde for fri eller uregulert innvandring, slik Solberg kan se ut til å ha lest og forstått det kirkelige asyl-engasjementet.

Bispemøtets leder svarer tydelig nei til dette. I en pressemelding fredag formiddag sier biskop Helga Haugland Byfuglien dette om hvorfor hun har skrevet brevet til statsministeren:

– Urovekkende skildringer

– Vi får nå så mange urovekkende skildringer fra lokalsamfunn og menigheter om hvordan returene gjennomføres, at vi mener det er vår plikt å si fra. Derfor sendte vi brevet til statsministeren, der vi ber om en pause i form av et «juleamnesti» til over nyttår.

Den norske kirkes toppleder viser til at

«Advokatforeningen har påpekt at loven brytes, og Barneombudet og UDI advarer også mot det som skjer nå».

– Derfor er det vanskelig å tie, sier Byfuglien.

LES OGSÅ: O helga natt har fått ny dimensjon etter Skam

– Nødvendig å sende ut

I førjulsintervjuet med Dagbladet forsvarer statsministeren regjeringens strenge asylpolitikk.

Erna Solberg sier det er helt nødvendig å sende ut de som har fått avslag raskest mulig for å unngå at mennesker blir gående i et tomrom uten rettigheter, og blir sårbare for utnyttelse og kriminalitet.

Regjeringssjefen utfordrer biskoper og andre som vil ha pause i asylutsendinger, om å tenke gjennom sitt eget budskap.

– Mener de som kritiserer at folk blir sendt ut at vi ikke skal sende ut folk som har fått avslag? Jeg skjønner at det er brutalt å hente noen om natta. Problemet er jo at vi har erfaring for at folk går under jorden.

– Vil ha balanse

Statsministeren mener det må være en balanse i innvandringspolitikken:

– Vi må sørge for at de som kommer hit, får god nok oppfølging, kommer inn og får arbeidsmuligheter. Å returnere personer som har fått avslag og ikke har behov for beskyttelse, er utrolig viktig. Den største faren for vår asylpolitikk er at vi ikke gjør det, sier Erna Solberg til Dagbladet.

– Når vi sier at vi skal ha en streng, men rettferdig asylpolitikk, er det fordi vi må ha bærekraft i det norske samfunnet i framtida, sier Solberg.

LES MER:Biskopene utfordrer Erna

Helga Haugland Byfuglien skrev følgende i brevet til regjeringssjefen:

«Vi får nå stadig skildringer fra lokalsamfunn og menigheter som er rystet over hvordan unge asylsøkere vekkes på nattetid, legges i håndjern, interneres uten å kunne ta farvel med noen, de får så beskjed om endelig avslag og at de skal returneres raskt».

LES MER: Vi kaster ingen ut av kirkene

– Store menneskelige omkostninger

Helga Haugland Byfuglien pekte på «de store, menneskelige omkostningene som nå påføres asylsøkerne, som en følge av hasteendringene som for snart ett år siden ble gjort i lovgivning, instrukser og praksis».

Brevet hadde overskriften «Paradokset i velferdsnasjonen Norge»:

«Antallet flyktninger og asylsøkere som nå kommer til Norge, er lavere enn på tiår, og vi har ifølge regjeringen Europas strengeste asylpolitikk. Men flyktningkrisen utenfor landets grenser er mer alvorlig enn noensinne, og det er et paradoks at det er så lite husrom i et av verdens fremste velferdssamfunn,» skrev Den norske kirkes ledende biskop.

LES MER: Støtter kirkekritikk av Listhaug

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk