Nyheter

Statsministeren går på subsidiemøte

Erna Solberg skal på møte i gruppen av land som vil fase ut subsidier til olje, gass og kull. På hjemmebane får hun tyn for at Norge subsidierer oljeleting.

«Hei, jeg heter Erna og er oljeavhengig». Nei, det er nok ikke det statsminister Erna Solberg (H) vil si når hun i Paris mandag deltar på et møte i gruppen «Friends of Fossil Fuels Subsidy Reform», som Norge har vært med i siden 2010. Den teller nå åtte land, og gikk i april ut med en oppfordring foran klimatoppmøtet i Paris om å fase ut subsidier til fossilt drivstoff.

«Subsidier til fossilt drivstoff er skadelig for miljøet og økonomisk utvikling», heter det i uttalelsen.

LES OGSÅ: Erna vil ikke skjerme oljenæringen i klimaforhandlingene

Fire ganger bistanden

De åtte landene peker på at regjeringer verden over i 2013 støttet fossilt drivstoff med rundt 550 milliarder dollar. De understreker at dette er fire ganger så mye som utviklingshjelpen verden gir (134 milliarder dollar), den finansielle støtten til fornybar energi (121 milliarder dollar) og investeringer i energieffektivisering (120 milliarder dollar).

Gruppen viser også til anslag som sier at det å fjerne subsidier til fossilt drivstoff vil redusere klimagassutslippene med 6-13 prosent innen 2050, og kan gjøres uten at det går ut over fattige mennesker i verden.

LES MER: Men dette vil ikke klimatoppmøtet snakke om

Skatteordning

Bellona har kritisert den norske staten for å gi oljebransjen gunstige skatteordninger verd enorme summer, og dermed gir fossilsubsidier selv. Organisasjonen Norsk Olje og Gass har gått ut og avvist at oljeskatteordningene er subsidier.

Olje- og gassressursene på norsk sokkel regnes som en del av arvesølvet. Det er ressurser som bare kan brukes én gang. Derfor legger den norske staten på en ekstra skatt på 50 prosent i tillegg til den vanlige selskapsskatten på 28 prosent. Dermed får staten en større del av inntektene fra oljeutvinningen. Men det betyr også at selskapene får trekke fra 78 prosent av kostnadene. Norsk Olje og Gass mener at så lenge den norske staten får inn mer i statskassen enn det som går ut med disse reglene, er dette ikke subsidier.

LES OGSÅ: Dette forhandler de om i Paris

Spent

Bellona-leder Frederic Hauge synes det er bra at Erna Solberg deltar på møtet i Friends of Fossil Fuels Subsidy Reform.

– Gruppen gjør et viktig arbeid. Fossilsubsidier hindrer omstilling i verden og gjør at stater låser seg til fossile brensler, sier han i en e-post.

LES OGSÅ: – Solberg risikerer å bli kjent som «skap-araber»

Men Hauge er spent på hva som er regjeringens offisielle definisjon av fossilsubsidier.

– Til nå har Norge snakket mest om subsidiering av forbruk, og lite om sin egen subsidiering av oljebransjen, sier han.

Bellona-lederen understreker at de åtte landene har som visjon å være et forbilde for andre stater ved å reformere sin egen politikk først. Han viser til at finansministeren oppga at Norge i 2014 hadde en skatteutgift på 20,8 milliarder kroner for de gunstige skatteordningene til oljenæringen. Professor Øystein Noreng har anslått at deler av disse ordningene koster staten mer enn 33 milliarder kroner i året.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vanskelig

Statsministeren sa fredag at det som har betydning for om de norske ordningene er subsidier eller ikke, er om selskapene finner olje og gass, og dermed får inntekter.

Asbjørn Torvanger, seniorforsker i Cicero, mener at det ser vanskelig ut å gjøre noe effektivt med fossile subsidier, selv om man har vært klar over problemstillingen i tiår. I Norge har olje- og energiminister Tord Lien (Frp) argumentert mot å gjøre noe med skattefradrag på oljeleting, fordi da måtte man også redusere den høye skatten på inntekter fra oljeutvinningen.

– Det er mulig å gjøre noe med det hvis du har nok politisk vilje. Men jeg er enig i at det ikke bare er rett fram å legge om skattefradraget for oljeleting, fordi det handler om hele måten Norge har lagt opp sin petroleumspolitikk på, sier Torvanger.

SE HELE VÅRT LANDS DEKNING AV KLIMATOPPMØTET HER

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter