Nyheter

Statkraft trekker kraftplaner i Nepal

Statkraft planla vannkraftverk til over 13 milliarder kroner. HimalPartner håper Statkraft ikke gir opp Nepal.

Statkraft inngikk i 2007 en avtale med myndighetene i Nepal om å bygge det store Tamakoshi III-kraftverket. Prislappen var på 13 milliarder kroner. Onsdag meldte selskapet at dette ikke blir noe av.

En samlet vurdering ligger bak, opplyser kommunikasjonsrådgiver Lars Magnus Günther i Statkraft til NTB. Han viser til at selskapet ikke har vært sikker på å få selge kraften til Nepal eller naboland, og at prisene har falt.

Politisk uro spiller inn.

– Beslutningen reflekterer de økende byråkratiske hindre for utenlandske investeringer, en skjør politisk situasjon og en geopolitisk situasjon som ikke skaper et klima for slike prosjekter, sier Sandip Shah, landdirektør for Statkraft i Nepal.

Norsk misjon

Det var organisasjonen HimalPartner som før het Tibetmisjonen, som i sin tid ba Statkraft engasjere seg i Nepal. Misjonæren og sivilingeniøren Odd Hoftun bidro sterkt til utbygging av flere vannkraftanlegg.

– Da det fjerde vannkraftanlegget, Khimti, skulle bygges, så man at prosjektet ble så stort at man inviterte Statkraft inn. Det ble starten på Statkrafts internasjonale engasjement, sier generalsekretær i HimalPartner, Heidi Westgaard Steel.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hoftun har fått utmerkelser fra den nepalesiske kongen for sin innsats. Khimti-kraftverket som Statkraft nå er medeier i, står for rundt 20 prosent av Nepals kraftproduksjon.

Samarbeider

HimalPartner hadde planer om å samarbeide med Statkraft om det nye anlegget. Mens Statkraft eller andre bygger anleggene, ønsker HimalPartner å bidra til at vannkraftvirksomheten også gir gode ringvirkninger for lokalsamfunnet.

Westborg Steel har forståelse for at investeringsklimaet i Nepal gjør det vanskelig for Statkraft å gå videre med planene for det 650 megawatt store Tamakoshi III-kraftverket.

– Derimot håper vi at Statkraft fortsetter å vurdere mulighetene for mindre investeringer. Nepal er avhengig av utenlandsk investering for å få landet på fote igjen etter det forferdelige året de hadde med jordskjelv, blokade og nå vinter i Nepal, sier hun.

LES OGSÅ: – Regjeringen kupper bistandspolitikken

Ifølge Westborg Steel mistet også HimalPartner noe av finansieringen til næringsutvikling i områder med kraftutbygging, på grunn av kutt i bistandsbudsjettet i høst. Kuttene til bistand gjennom ambassadene ble stående.

Jordskjelvrammet

Kraftverket Tamakoshi III skulle bygges i Dolakha-distriktet, rundt 100 kilometer nordøst for Nepals hovedstad Katmandu, nær grensa til Tibet. Området ble hardt rammet under de to jordskjelvene som krevde nesten 9.000 menneskeliv i fjor.

Statkraft gjennomførte både en mulighetsstudie og en utredning av miljømessige og sosiale konsekvenser før selskapet vedtok å droppe utbyggingen. Beslutningen har ikke sammenheng med jordskjelvene i fjor, opplyser kommunikasjonsrådgiver Günther i Statkraft.

Statkraft legger derimot ikke skjul på at de politiske forholdene i Nepal har hatt betydning. Landet har opplevd uro og voldelige protester siden landets nye grunnlov ble vedtatt i september.

Stort potensial

Strømmen fra kraftverket skulle etter planen selges til India. Etter 25 år skulle eierskapet overføres til Nepal. Til tross for at Tamakoshi III nå skrinlegges, kan nye prosjekter bli aktuelle i framtida.

– Vi er fortsatt interessert i å kunne gjøre utbygginger i Nepal, sier Günther.

Fjellandet har ifølge ekspertene et vannkraftpotensial på 42.000 megawatt i året, men produserer i dag bare rundt 800 megawatt. Det medfører strømmangel i opptil 15 timer i døgnet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter