Nyheter

Staten vil ikke følge opp kommunenes trostilskudd

Stikkprøver viser at mange kommuner betaler for lite i trostilskudd, men Kulturdepartementet vil ikke rydde opp.

– Det er den enkelte kommunes ansvar å fastsette sats for tilskudd i tråd med reglene i lov og forskrift, og til å kvalitetssikre egen praksis, opplyser Kulturdepartementet i en e-post til Vårt Land.

En rapport som Human-Etisk Forbund la fram før sommeren, viste at kommunene i Buskerud i snitt utbetalte 10 prosent for lite i tilskudd. Årsaken var feil regnemåte. Rapporten sannsynliggjorde at norske kommuner til sammen «snøt» tros- og livssynssamfunnene for 25 millioner kroner årlig.

LES OGSÅ: Flere trossamfunn utjevner selv regionale forskjeller

Sendte ut oppskrift

HEF-rapporten medvirket til at Kulturdepartementet i høst sendte brev til samtlige kommuner der de redegjorde for riktig beregning av trostilskuddet. Men stikkprøver Vårt Land har gjort, viser at flere kommuner ikke har fått med seg brevet og den riktige måten å regne ut satsen på.

– Det er ingen kontroll med disse utbetalingene. Det er først nå man begynner å pirke borti at det dukker opp behov for å justere, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

– Hva synes du om at Kulturdepartementet ikke vil følge opp overfor kommunene?

– Dette er et lovfestet tilskudd, og jeg skulle ønske at sentrale myndigheter følte et ansvar for å følge opp, sier hun.

Mile hadde allerede lagt merke til at Malvik og Askim hadde lave tilskuddssatser.

– Det er veldig bra at de etterbetaler. De kunne selvsagt tatt i litt mer enn bare å gå tilbake til 2013, men jeg forstår at det kan være vanskelig, sier hun.

Ikke kapasitet

– Vil dere gjøre noe for å sikre at dere får pengene dere har krav på?

– Det er klart at vi i hvert fall må vurderer om vi skal undersøke om flere kommuner gjør feil. I så fall er det et kjempearbeid som må til, sier hun.

HEF-sjefen ber kommunene om å sette seg ordentlig inn i hvordan tilskuddet skal regnes ut.

– Sånn har det tydeligvis ikke vært. Jeg synes også at hvis de skal være redelige og ordentlige, så må de etterbetale hvis de oppdager feil. Tilskuddet er til for at vi skal likebehandles med Den norske kirke.

LES OGSÅ: Slik mistet menighet i Grenland 200.000 i støtte

– Godt prinsipp å gjøre opp for seg

Ingrid Rosendorf Joys, leder i Samarbeidsrådet for tros- og livsynssamfunn (STL), gir honnør til Malvik og Askim som etterbetaler trosstøtte.

– Et godt prinsipp er at om man har betalt for lite og oppdager det, så gjør man opp for seg, sier hun.

Heller ikke STL har kapasitet til å følge opp landets over 400 kommuner.

– Vi kan bare oppfordre dem til å sette seg inn i hvordan tilskuddet skal regnes ut, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter