Nyheter

Staten: Dette er 
ikke samfunnsnyttig

Derfor kan ikke eldrehjelpere i Mo i Rana få bingopenger, ifølge Lotteritilsynet.

– Avslaget kom totalt uventet. Vi trodde det var en ren formalitet å søke om godkjenning, sier daglig leder Elin Smith Hansen i Termik Rana, i Mo i Rana.

Organisasjonens frivillige avlaster syke og pårørende. I hovedsak får de penger fra kommunen, men nylig ville de skaffe seg flere bein å stå på. De søkte Lotteritilsynet om lov til å søke om midler fra den lokale bingoen.

Lotteritilsynets konklusjon: Termik Rana er ikke samfunnsnyttige i lotterilovens forstand, og dermed ikke «lotteriverdige».

Absurd

– Det er absurd, sier assisterende generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i frivillighetens interesseorganisasjon, Frivillighet Norge.

Nå ber han Kulturdepartementet rydde opp i et regelverk han mener er vanskelig å forstå og lite forutsigbart for frivillige aktører.

Slik fungerer det i dag, opplyser Lotteritilsynet:

• For å arrangere lotteri eller pengespill i Norge, må pengene gå til et «samfunnsnyttig eller humanitært» formål.

• For å søke den lokale bingoen om del i overskuddet, eller om penger fra Norsk Tippings åpne pott, må man søke Lotteritilsynet. Også her stilles krav om å være «samfunnsnyttig».

• Forarbeidene til lotteriloven og Lotteritilsynets og –nemndas praksis har en smalere tolkning av begrepene, fordi lotterimidlene er begrenset.

LES OGSÅ: Frivillig? Det har du arvet

Uheldig

Problemet er at «samfunnsnyttig i lotterilovens forstand» ikke stemmer overens med den vanlige oppfatningen av begrepet, mener Frivillighet Norge.

Lotteritilsynet begrunnet for eksempel Termik Ranas avslag slik:

• De gjør hovedsakelig «typisk offentlige» oppgaver i Lotterilovens forstand, lovpålagte offentlige oppgaver.

• Hoveddelen av inntektene er offentlig støtte. Kulturdepartementet mener Lotteritilsynet skal være forsiktige med å gi nye aktører tilgang til lotterimidler, slik at de kan fordeles «forsvarlig». Det vil si etter behov, opplyser tilsynet.

– Det er prinsipielt uheldig at staten gjennom Lotteritilsynet klassifiserer frivillige aktører som samfunnsnyttige eller ikke, sier Johnsen.

Termik Rana mener de ikke gjør kommunale oppgaver, ei heller oppdrag fra kommunen. De har klaget vedtaket inn for Lotterinemnda.

LES OGSÅ: Få nordmenn er CV-ryttere

Skjønn

Skjønnsmessige vurderinger som dem ovenfor kan være vanskelige å forstå for frivillige aktører, ifølge Johnsen:

– Hvor mye offentlig støtte kan en få før en blir klassifisert som ikke-samfunnsnyttig? Her prøver dessuten Termik Rana å skaffe seg andre inntekter enn offentlig støtte, så får de avslag fordi de får for mye offentlig støtte.

Andre har fått lignende avslag. Frivillighet Norge tok i et høringssvar i fjor til orde for at frivillighetsregisteret bør brukes for å avgjøre om man er lotteriverdig. Her dokumenterer frivillige aktører hvilken hovedkategori de hører inn under, ifølge Johnsen:

– Myndighetene bør basere seg på objektive kriterier. Det er bedre å få avslag fordi man driver eldreomsorg, enn fordi man ikke er samfunnsnyttig.

LES OGSÅ: Misjonærer må skatte av gaver til venner

Stortingsmelding

Kulturministeren kan ikke instruere tilsynet eller nemnda, men statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag (H) sier de vil vurdere om lotteriverdighet skal drøftes i en varslet stortingsmelding om pengespillpolitikken.

Slik loven er i dag, er det viktig å sikre at mottakerne er samfunnsnyttige «i den forstand Stortinget har besluttet det», mener han.

I 2003 besluttet Stortinget uten merknader at aktører som gjør typisk offentlige oppgaver eller kommersiell virksomhet ikke skal regnes som samfunnsnyttige og kunne få lotterimidler, forklarer han.

LES OGSÅ: Skal gjøre Røde Kors digitalt

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter