Nyheter

Startet nytt år i grått

Både statsministeren og finansministeren stilte i grått og svart og la fram en tale om krevende år.

En rask økning i antallet asylsøkere. Oljepris som går ned og vil gjøre flere arbeidsledige og mange usikre. Konflikter i verden, fattigdom og globale klimaendringer.

Det var noe av perspektivet regjeringen trakk opp i trontalen som kong Harald leste opp da Stortinget ble høytidelig åpnet fredag.

– Jeg hilser Stortinget velkommen til ansvarsfullt arbeid og ønsker at det må bli til gagn for fedrelandet, sa Kongen.

Signaler

Valgforsker Frank Aarebrot understreker at det er vanskelig å lese mye konkret politikk ut av en trontale.

– Ofte handler forskjellene om at man nevner offentlig innsats før private initiativer eller motsett. Her nevnte regjeringen de private først når den snakket om hvordan Norge skal omstille seg og unngå arbeidsledighet. Deretter kom at det offentlige vil hjelpe arbeidsledige.

LES OGSÅ: Norge domfelt for dårlig luftkvalitet

At både Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) stilte i svart og grått, sier Aarebrot at han er fargeblind for.

Han mener det som blir avgjørende for hvor tøft året blir for regjeringen, er statsbudsjettet som kommer i neste uke.

– Det blir spennende å se hvor stor fingerspissfølelse regjeringen har overfor KrF og Venstre i budsjettet, eller om det blir like mye bråk som i fjor. Blir det som i fjor, kan man lure på om regjeringen vil klare å sitte ut perioden. Men vi får regne med at de har foretatt flere konsultasjoner i år, sier Aarebrot.

Grå mote

Valgforsker Anders Todal Jenssen tror heller ikke kleskoden bærer bud om tøffe dager for regjeringen og havrelefse for folket.

– Jeg tror mer at grått og svart er motefarge nå. Jeg står utenfor noen klesforretninger, og der går det i grått, svart, brunt og mørkeblått alt sammen.

– Er tidene mye vanskeligere for regjeringen nå enn ved åpningen i fjor?

– Mja, de har ikke samme vekst i økonomien å dele ut friske penger fra. Tida for store, offensive tiltak er kanskje ikke inne. At regjeringen snakker om krevende år og omstilling, handler mer om at den ønsker å dra ned forventningene. Det er tross alt ikke så dårlige tider i landet, sier Jenssen.

LES OGSÅ: – Det er ikke nok å si at vi skal bekjempe hatefulle ytringer

Selv om regjeringen har fått lavere oppslutning i meningsmålinger og lokalvalg, vil den neppe bli straffet av velgerne for dårlige økonomiske tider, tror han.

– Alle vet at det ikke er Erna Solberg som setter ned oljeprisen.

Todal Jenssen viser til at akkurat dette har vært studert.

Folk i Norge skiller seg ut ved at de kan være sinte på regjeringens politikk og dårlige tider økonomisk, men vil ikke straffe regjeringen for det. De som ikke vil stemme på den sittende regjeringen, ville aldri stemt på den regjeringen uansett.

Lovfeste omsorg

Regjeringen sier at den vil «lovfeste heldøgns pleie og omsorg, og gjennomføre et forsøk med statlig finansiering av omsorgstjenestene».

Det tror Todal Jenssen er risikabelt.

– Det går fort sånn at folk hører én ting, og så mente politikerne noe litt mindre, og så oppstår det en klagemur.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Todal Jenssen tror at retten til heldøgns pleie og omsorg langt på vei er lovfestet allerede, hvis man går inn og ser på hva som står i ulike lover.

Aarebrot mener at det her er Frp som får satt et lite stempel.

– Eldreomsorgen er kanskje den viktigste merkesaken for Frp, sammen med samferdselsutbyggingen. Frp må nå se på at et rekordantall flyktninger får oppholdstillatelse og at man beholder bompenger over hele landet. Da er dette en viktig sak å få nevnt.

Aarebrot ser for seg at mange rådmenn nå kaster seg over tastaturet og skriver et forslag om å få være en forsøkskommune for statlig finansiering.

– Dette vil det være vanvittig rift om. Kommunene som blir med i forsøket, slipper å budsjettere eldreomsorg, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter