Nyheter

Starter silingen av kandidater

Mandag møtes Stavanger bispedømmeråd for å bestemme hvem de vil ha på intervju til bispejobben.

– Utnevning av biskop er en lang prosess og vi er godt i gang. Men fram til midten av september er det lite jeg kan si, sier stiftsdirektør i Stavanger bispedømme Jorunn Kraft Vistnes til Stavanger Aftenblad.

Erling Johan Pettersen går offisielt av som biskop i Stavanger 1. mars 2017, men i praksis slutter han rundt nyttår. Det ble kjent tidlig i sommer, og prosessen med å finne hans etterfølger startet få dager senere, på bispedømmerådets møte 13. juni.

Tre til fem kandidater

Etterpå fikk kirkelig ansatte og menighetsråd i bispedømmet komme med forslag på kandidater. I løpet av få dager kom det inn 61 forslag – 21 kvinner og 40 menn, skriver Aftenbladet.

I pressemeldingen om avgangen hintet Pettersen om at det er spennende jobb som nå blir ledig:

– Stavanger bispedømme har vært en god arbeidsplass, med en dedikert stab og et godt prostekollegium, og en frivillighet som har gitt stor inspirasjon i arbeidet, uttalte den snart 67 år biskopen som også har vært blant annet sokneprest, misjonsprest, sjef ved IKO (Kirkelig pedagogisk senter) og direktør i Kirkerådet.

Mandag velger bispedømmerådet hvilke kandidater som skal kalles inn til intervju. Intervjuene skal gjennomføres i perioden 22.-24. august. På ekstraordinært bispedømmerådsmøte 14.-15. september bestemmer rådet hvilke kandidater – minst tre og maks fem – som skal nomineres.

Ingen kvinner forrige gang

Ved forrige bisperekruttering i Stavanger, i 2009, fikk bispedømmerådet krass kritikk fordi de endte opp med en kandidatliste uten én eneste kvinne. Det kommer ikke til å gjenta seg.

Vårt Land har tidligere skrevet at flere av de følgende personene trolig vil være på den endelige kandidatlisten:

• Helge Gaard (57), prost på Karmøy.

• Ivar Braut (60), sokneprest i Birkeland i Bergen og medlem i Kirkerådet.

• Bård Mæland (47), rektor ved VID (tidligere Misjonshøgskolen).

• Ingeborg Mongstad-Kvammen (44), generalsekretær i Bibelselskapet.

• Anne Lise Ådnøy (58), domprost i Stavanger.

• Jeffrey Huseby (57), generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap.

• Ludvig Bjerkreim (62), prost i Sandnes.

Ifølge Aftenbladet er også sokneprest Andreas Haarr (60) i Klepp og sokneprest Haakon Kessel (54) i Ræge blant navnene som er spilt inn til bispedømmerådet i forslagsrunden. Innspillene tas med i prosessen, svarer stiftsdirektør Jorunn Kraft Vistnes på lokalavisens spørsmål om hva som skjer videre med disse forslagene.

LES OGSÅ: Mer stuerent å snakke om åndsutdrivelse i kirken i dag

Ingen med doktorgrad i dag

Alle de nåværende biskopene i Den norske kirke er utdannet ved Menighetsfakultetet. Nå kan det fort ende opp med en fra Misjonshøgskolen i Stavanger, som nå er en del av VID vitenskapelige høgskole. Av de kandidatene Vårt Land pekte på i juli, er Ingeborg Mongstad-Kvammen og Helge Gaard utdannet ved Misjonshøgskolen, der Bård Mæland nå er rektor. Jeffrey Huseby er generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap, skolens stifter og eier.

Blant de opplagte kandidatene til opprykk er Anne Lise Ådnøy (58), som i så fall vil bli den eneste i Bispemøtet som er utdannet ved Det teologiske fakultet ved Universitet i Oslo. Ådnøy er nå domprost og biskopens faste vikar.

Det har vært innvendt mot dagens bispekollegium at ingen av dem har teologisk doktorgrad. Blant de sju nevnte er det to med en slik akademisk grad: Bård Mæland og Ingeborg Mongstad-Kvammen.

Kirkerådet bestemmer til slutt

Etter at bispedømmerådets kandidater er offentliggjort i midten av september, får menighetsråd og kirkelig ansatte i Rogaland (Stavanger bispedømme) gi sine stemmer. Deretter skal de 12 sittende biskopene rangere sine favoritter blant de tre som får flest stemmer i «grasrotrunden», før bispedømmerådet til slutt rangerer de samme tre kandidatene fra én til tre.

Til slutt er det imidlertid Kirkerådet som bestemmer hvem den nye biskopen blir. Rådet må velge blant de tre som biskopene og bispedømmerådet har rangert, men er ikke bundet av disses vurderinger. Den nye Stavanger-biskopen tilsettes i Kirkerådets møte 6.-7. desember.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter