Nyheter

Starter Norges første katolske bibelskole

Undervisningsdirektoratet har godkjent St. Johannes katolske bibelskole. Den blir den første av sitt slag i Norge.

Til høsten åpner Norges første katolske bibelskole i Bergen, med plass til 40 elever.

Leder i Norsk Katolsk Ungdom, Jakob Voigt, er glad for det nye bibelskoletilbudet.

– Jeg tror unge katolikker har savnet en skole som de vet er i tråd med deres tro, sier han.

– Den katolske kirke vokser i Norge, og vi har stort behov for flere medarbeidere i menighetene med en viss utdannelse innen menighetsrelaterte emner, sier Peder Kvaale Solberg, som leder bibelskoleprosjektet.

Ingen surfing

St. Johannes katolske bibelskole vil derfor være rettet inn mot praktisk menighetstjeneste.

– Det vil nok ikke bli noen surfing på Bali, så vi har nok kanskje en litt mindre sexy salgsplakat enn noen av de nåværende bibelskolene. Det sier seg selv når linjene vi tilbyr er Menighetsadministrasjon og økonomi og Barne- og ungdomskatekese, ler Solberg.

St. Johannes vil også andre fag som er relativt sjeldne i bibelskolelandskapet: filosofi, kirkehistorie, kultur og estetikk. I tillegg til å besøke tradisjonelle katolske pilegrimsmål i Norge, skal elevene også på utenlandsreiser til Roma og Israel.

Solberg forteller at «hovedrammen for skolen vil være gudstjenester og tidebønn.»

– Men vi har ennå ikke en permanent internatordning, legger han til.

Katolsk multikulturalisme

– Hva vil målgruppen være?

– Vi går bredt ut, men søker i utgangspunktet unge mellom 18–25 år, og man trenger ikke å være katolikk.

En stor andel av Den katolske kirkes medlemmer har innvandringsbakgrunn, og Solberg tror dette også vil gjenspeiles i søkningen til St. Johannes katolske bibelskole.

– Vi er godt vant med å behandle multikulturalitet i Den katolske kirke, og anser dette som en stor styrke. Men vi er også opptatt av integrering til det norske samfunnet, og ønsker derfor at en god andel av studentene har norsk som førstespråk og kjenner norske forhold godt.

Godkjent

St. Johannes katolske bibelskole er blitt godkjent av Utdanningsdirektoratet, og elevene vil derfor kunne motta lån og stipend i studieåret. «Skolen beskriver at den vil tilby et annet studietilbud og henvende seg til et annet yrkesmarked enn andre bibelskoler i Norge.

Utdanningsdirektoratet viser til at det i dag ikke finnes andre skoler godkjent etter voksenopplæringsloven kapittel 4 som tilbyr bibelstudium retten mot den katolske kirke», skriver direktoratet i godkjennings-brevet.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter