Nyheter

Starter jakten på ny kirkedirektør

Å drive kirke med trang økonomi blir største utfordring for en ny kirkerådsdirektør, sier Jens Petter Johnsen som går av 1. juni neste år.

I 12 år, har Jens-Petter Johnsen sittet som direktør for Kirkerådet når han går av neste år. Kirkerådet setter nå et hodejegerfirma på oppgaven med å finne hans etterfølger. Målet er å ansette ny toppsjef for Den norske kirkes sekretariat i mars.

Det er satt av 700.000 kroner til rekrutteringsarbeidet.

LES OGSÅ: Ny lønnstopp i Den norske kirke

Krevende

Den mest omfattende saken i Johnsens periode har vært stat-kirke-prosessen.

– Den har vært den mest krevende og mest interessante, sier Jens-Petter Johnsen som er glad for å ha vært med på å frigjøre Den norske kirke fra staten.

I år er første år som selvstendig kirke.

– Hva har vært det mest krevende i dette?

– Det er å klare å forvalte Den norske kirke som omfattende folkekirke, samtidig som at vi må få en god kirkeordning i et samfunn i med mange tros- og livssynssamfunn, sier han.

– Hva blir den største utfordringen for din etterfølger?

– Vi er i ferd med med å få en god avklaring på forholdet mellom stat og kirke. Ny kirkelov kommer på høring i høst. Den største utfordringen blir å få til en smidig og kostnadsbesparende kirkeorganisasjon innenfor de nye rammene vi nå har, sier direktøren som har rundt 70 ansatte under seg i kirkeadministrasjonen.

LES OGSÅ: Ingen drømmejobb å være direktør i Kirkerådet

Samme nivå

– Blir det vanskelig å drive kirken innenfor trangere budsjett?

– Vi forventer at bevilgningene fra staten opprettholdes på nivået som har vært de senere årene.

– Har du fått garantier for det?

– Vi vet ikke hvordan finansieringsmodellen vil se ut, men vi har grunn til å tro at overføringene vil ha samme nivå som de har hatt.

– Er det mer enn et håp?

– Det bygger på de fleste politiske partienes visjon for Den norske kirke som en landsdekkende folkekirke og på signaler fra politikerne. Det vil overraske meg om de velger noe annet, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Kirketungt i toppen

Smertelig

Den norske kirke har i år fått 2 milliarder kroner overført fra staten. Men flere bispedømmer har ikke råd til å ansette nye medarbeidere i stillinger som blir ledige.

– Hvor vanskelig blir det å drive kirke for den nye direktøren når økonomien er så trang?

– For hver prestestilling som må kuttes, er det smertelig, både i bispedømmet og i lokalmiljø. Men jeg har et godt håp om at det antallet prester vi har i dag vil holde og at bevilgningene til trosopplæring blir opprettholdt, sier Jens-Petter Johnsen.

På Kirkerådets møte denne uken understreket han betydningen av å opprette forbindelser med partienes nye kirkepolitiske talspersoner på det nye Stortinget. Flere av politikerne som var med på kirkeforliket er nå ute av nasjonalforsamlingen.

– Lobbyvirksomhet mot Stortinget blir minst like viktig i tiden som kommer, sa kirkerådsdirektøren.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter