Politikk

Står sammen for ulovlige innvandrere

Et sjeldent syn i amerikansk politikk: Nancy Pelosi og konservative, religiøse ledere står sammen om å beskytte de såkalte «dreamers».

«Amerika er bedre på grunn av ditt profetiske lederskap» sa Samuel Rodriguez, da de holdt en felles pressekonferanse sist uke.

Rodriguez er leder av National Hispanic Christian Leadership Conference, og var en av dem som talte på Donald Trumps innsettelse for et år siden. Nancy Pelosi er demokratenes leder i Representantenes hus.

Shutdown

USA ble rammet av det som kalles «shutdown» – eller nedstenging – natt til lørdag. Da stemte Senatet ned et forslag om å fortsette finansieringen av statsapparatet midlertidig fram til midten av februar – i påvente av at man blir enige om et statsbudsjett for 2018. Det betyr at flere hundre tusen offentlige ansatte måtte bli hjemme fra jobb – uten lønn – i går. En ny avstemning går av stabelen i ettermiddag, norsk tid.

Striden står om framtiden til de såkalte «dreamers» – eller «drømmerne». Det er ulovlige innvandrere, som ble tatt med til USA av foreldrene da de var barn. De har levd hele livet i USA, men har ikke lovlig opphold. Man regner med at denne gruppa er på rundt 700.000 mennesker.

Under Barack Obama fikk de midlertidig amnesti. Trump opphevet dette, men har også antydet at han har sympati med gruppen. Samtidig er han under press fra konservative republikanere. Som betingelse for å stemme for en budsjettforlengelse, krever demokratene at republikanerne åpner for at «drømmerne» får lovlig opphold.

Trump beskylder demokratene for «å være mer opptatt av ulovlige innvandrere enn vårt store og flotte militære eller sikkerheten på vår farlige sørgrense».

Første møte

Pastoren og kirkelederen Samuel Rodriguez er en av Trumps religiøse rådgivere. Han trakk fram fra anti-abortmarsjen i helga for å poengtere sitt syn:

– Jeg tror på livets hellighet. Til dere i kongressen: Det stanser ikke når et barn er født, sa han.

– Det er ikke overraskende argumentasjon, sier Alf Tomas Tønnesen. Han er førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda.

– Fra deres ståsted er det fornuftig og konsistent, for disse sakene for dem går under ett: Ufødte barns rettigheter og rettighetene til barn som risikerer å bli sendt ut til land de ikke kjenner, sier han.

Tønnesen poengterer at det er ulike grupperinger innad blant de såkalt evangelisk kristne.

– De liberale er opptatt av solidartet og nestekjærlighet, mens de til høyre er mer villige til å inngå allianser med økonomiske liberalister, mener han.

Saken om å støtte de unge amerikanere uten lovlig opphold, går heller ikke helt langs partipolitiske skillelinjer. Også republikanere støtter at de såkalte «dreamers» skal få opphold, og har forsøkt å gjennomføre innvandringsreformer tidligere.

– De kjenner ikke noe annet land enn USA. Mange, uavhengig av parti, mener det er uverdig at de skal risikere deportasjon, sier USA-kjenneren.

Viktig

På møtet mellom Nancy Pelosi og de evangelikale lederne var også Johnnie Moore, som er en uoffisiell talsmann for presidentens religiøse rådgivningsgruppe. Han hevder at så godt som alle kristne ledere i USA er opptatt av å få til en permanent løsning for «dreamers».

– Vi, som står nær administrasjonen i Det hvite hus, er overbevist om at presidenten er ærlig når han vil ha en lov som beskytter denne gruppen, sa han, i følge Washington Post.

Avisa skriver også at det er første gang et slikt møte skjer – offentlig. Begge sider har sitt å tjene på det. Rundt 20 prosent av amerikanske latinos regner seg som evangelikale kristne. Mange er opprørt over hvordan Trump har snakket om og behandlet saker om rase, fattigdom og innvandring.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk