Nyheter

Står på krava med god samvittighet

Sunniva Gylver mener Presteforeningen risikerer å ødelegge for rekrutteringen gjennom sin vektlegging av lønn og arbeidstid, men møter tydelig motbør.

Presters troverdighet svekkes når disse «skal klage og mase om mer», skriver stipendiat og prest Sunniva Gylver i et innlegg i onsdagens Vårt Land.

For snart tre år siden opphevet Presteforeningen sitt selvpålagte streikeforbud. I fjor sommer truet fagforeningen Kulturdepartementet med rettssak for å få på plass en avtale om regulert arbeidstid. Presteforeningen har også i en rekke sammenhenger koblet behovet for økt rekruttering med et ønske om høyere lønn.

LES MER: – Presterollen har endret seg betydelig

Advarer mot pengegriskhet

I sitt innlegg advarer Gylver mot flere sider ved denne kommunikasjonen:

Presteforeningens språk og fokus, i hvert fall slik det kan framstå i media, som hun mener er en større trussel for rekrutteringen, enn lønnsnivå og arbeidstid.

Å sammenligne presteyrket i for stor grad med yrker som har tilsvarende utdanningsnivå eller arbeidsbelastning, og bruke det som argument for høyere lønn i forhandlinger.

Fokus på høy lønn kan svekke troverdigheten til prester, som skal forkynne Jesu advarsel om å bli for pengekjære.

LES OGSÅ: Prester blir mer som folk flest

Vil verne om familielivet

Kristin Jenssen (22) og Ingvild Bjørnøy Lalim (23) er tredje års teologistudenter ved MF. For dem har ikke spørsmål om lønn eller arbeidstid vært avgjørende for yrkesvalg, men de synes det er positivt at Presteforeningen forhandler frem goder. De trekker frem arbeidstidsavtalen som et eksempel på det.

– Vi prester har ofte en litt arrogant holdning til eget yrke. Mange tenker at det er så spesielt at vi ikke kan operere med timer, men det kan vi jo, sier Jenssen.

Lalim sier arbeidstidsavtalen gjør at hun kjenner seg tryggere på å gå inn i yrket, fordi det gir en viss forutsigbarhet.

– Selvfølgelig ligger mye identiteten av vår i å være prest, men vi skal også verne om privatlivet og familielivet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Drives av engasjement

Leder i Presteforeningen, Martin Enstad, avfeier Gylvers kritikk. Han tror at de som velger å bli prester er drevet av et trosengasjement, og er ikke enig i at Presteforeningens arbeid hindrer rekrutteringen.

– Vi mener lønn er viktig for rekrutteringen til yrket, og for at prester skal forbli i yrket. Presteforeningens viktigste mål med arbeidstid er å oppnå vern for prestene som arbeidstagere. Vern fremmer helse og trivsel, og er nødvendig selv om man har dypt meningsfulle arbeidsoppgaver.

Gylver skriver at hun ble prest av ideelle årsaker. Hun trekker også fram at Jesus advarer mot pengenes makt, og hun er redd for at prestenes troverdighet svekkes når de skal «klage og mase om mer».

Står ikke Presteforeningens arbeid i kontrast til dette?

– Det er lite hensiktsmessig å kalle helt ordinære prosesser i arbeidslivet for klaging og masing. Ferie, lønn, veiledning og etterutdanning har ikke kommet av seg selv, sier Enstad.

Han viser til at gjennomsnittslønnen for sokneprester i 2014 var 521.000. Det er en yrkesgruppe hvor 28 prosent er over 60 år.

Ingen motsetning

– Det er et uttrykk for at mange av dem har ansiennitet. Likevel er vi langt unna en lønn som kan framstå umoralsk for det norske folk.

– Kan dere forstå at Gylver er bekymret for at prester skal miste sin troverdighet, når de vil ha mer om penger samtidig som de forkynner at Jesus advarer mot å være pengekjære?

– Det er ingen motsetning mellom å snakke opp presteyrket og samtidig ha gode lønnsvilkår og arbeidsforhold. Selv om det er en flott jobb, betyr ikke det at vi skal jobbe for svært mye lavere lønn enn det som er vanlig ellers i samfunnet, sier Lalim.

Sammenlignet med resten av verden er norske prester i en særstilling hva gjelder lønn og gode arbeidsforhold, påpeker Gylver. Hvor langt skal strikken tøyes med å få høyere lønn?

– Jeg forstår at Gylver er bekymret over utviklingen, sier Jenssen og påpeker at mange prester tidligere har blitt overarbeidet og møtt veggen.

– Da handler det ikke om å tøye strikken, men heller å sette noen klare rammer og grenser der arbeidsmiljøet ikke nødvendigvis gjør det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter