Kirke

Står på Bønnelista – angriper islam på Facebook

Bønnelista-kandidat har brukt Facebook til å fremme sterkt islamkritiske og klimaskeptiske ytringer. – Alle våre kandidater har syndet og sagt og gjort ukloke ting. Men Jesus kan tilgi dette og det kan vi også, sier Bønnelistas leder.

Bilde 1 av 4

«Det ser ut som om fødselsattesten til Barack Hussein Obama 'stinker'».

Sitatet er hentet fra Facebook-siden til Bjørn Sæther, som står på tredjeplass på Bønnelista i Nidaros.

Det er ett av flere innlegg der Sæther er kritisk til islam og miljøsaken.

– Når det gjelder islam og innvandring er jeg aldri imot mennesket som sådan. Jeg er kritisk til ideologier som er fremmede for oss i den forstand at de bruker vold eller terror som en del av sine metoder, sier Sæther til Vårt Land.

Den 5. mars la Bjørn Sæther ut en video med kommentaren «Det ser ut som om fødselsattesten til Barack Hussein Obama "Stinker"». Sæther sier han nå vil slette innlegget.

Kjent med saken.

Vårt Land har sett Facebook-innlegg fra flere Bønnelista-kandidater som fremmer islamkritiske standpunkter. Jo Hedberg, leder for Bønnelista, skriver på e-post at Den norske kirke er en stor kirke, som rommer folk fra alle fraksjoner.

– Vi tror derfor at lederskapet også bør gjenspeile dette. Vi mener også at folk som sympatiserer med Frp også bør kunne stille til valg i Dnk, skriver han.

LES MER: Den store guiden til kirkevalget

Han sier at Bønnelista selvsagt kunne brukt «masse tid» på å finkjemme alle kandidater for hva de har ment og hva de har gjort. Men at dette har blitt gjort i den grad man har hatt tid.

– Når det gjelder Bjørn Sæther er vi kjent med ham, og han har vist stor åpenhet og ydmykhet i møte med Bønnelista og har ikke vist behov for å fronte tidligere standpunkt inn i kirken, sier Hedberg.

«Ideologien islam»

Til Vårt Land understreker Sæther at kristne skal «elske alle mennesker»:

– Det gjør jeg også. Jeg går aldri til angrep på mennesker, men ideologier. Det er en særdeles viktig forskjell å ha klart for seg her. Det har jeg kanskje ikke presentert godt nok på Facebook, sier han.

Han legger vekt på et skarpt skille mellom det han selv kaller ideologien islam og menneskene som følger islam.

– Når Bibelen sier at vi skal vende oss bort fra det onde, er det klart at også menneskene kommer i et annet lys. I utgangspunktet elsker vi kristne alle mennesker og jobber for å fremme det gode.

– Samsvarer Facebook-innleggene med hvordan du vil jobbe som kirkepolitiker?

– Jeg har ikke lyst til å blande disse to tingene, understreker han.

Fjerner innlegg

Sæther sier han vil fjerne innleggene på Facebook etter samtalen med Vårt Land.

– Jeg jobber for det gode i mennesket, at vi skal fremme en verden der vi lever etter kristne idealer. Ikke alle ideologier i verden fremmer det kristne idealet. Da er jeg kritisk til dette, men selvfølgelig skal man alltid elske menneskene, sier han.

Han understreker at han ikke vil ta opp holdningene i Facebook-innleggene i kirkelige sammenhenger.

– Jeg har ingen intensjon om å blande sammen disse to tingene, sier han.

Sæther innrømmer at han har «meninger» om miljø og klima, men understreker også her at han ikke har tenkt å gjøre det til en kirkelig debatt.

– Har ledelsen i Bønnelista vært klar over Facebook-innleggene?

Jeg har gjort dem oppmerksomme på hva jeg skriver på Facebook. Men jeg har aldri snakket om dette, eller hatt det oppe som tema.

Viser til Jesus

Til Vårt Land skriver Jo Hedberg, leder for Bønnelista: «Møter Jesus oss syndere og ufullkomne mennesker med hevet pekefinger? Nei, Han aksepterer alle men ikke alt vi gjør. Mange har feilet og mange vil fortsette å gjøre dette. Desto viktigere er det at vi alle holder oss tett til Jesus og tillater han å forme oss etter sin vilje.»

– Derfor stiller ikke vi strengere krav til våre kandidater enn at de elsker Jesus og at de er villig til å la seg prege av ham. Alle våre kandidater har syndet og sagt og gjort ukloke ting. Men Jesus kan tilgi dette og det kan vi også, skriver han.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke