Nyheter

Stanser ikke halal-samarbeidet med Islamsk Råd Norge

HALAL: Nortura, som eier Gilde og Prior, betaler Islamsk Råd Norge for å være halalsertifiserte. De fortsetter samarbeidet, til tross for kontroversene rundt organisasjonen.

– Vi synes selvsagt ikke det er hyggelig at det blir støy rundt våre kunder, det er noe vi løpende tar opp med kunden og også har med i vår vurdering av vårt samarbeid, skriver Nortura på Facebook-siden sin i dag.

Kunden de omtaler er Islamsk Råd Norge (IRN). Den muslimske paraplyorganisasjonen har opplevd et massivt medietrykk det siste døgnet etter at Klassekampen gjorde det kjent at IRN har ansatt en niqabkledd kvinne for å drive kommunikasjonsarbeid.

Ansettelsen ble dråpen fikk begeret til å flyte over for Det Islamske Fellesskap Bosnia Herzegovina. De valgte på tirsdag å trekke seg fra IRN.

– Vi bryter fordi den politikken som har blitt fulgt den siste tiden ikke er representativ for oss i det hele tatt. Det er nesten ingen kommunikasjon og avgjørelser tas over hodet på oss, sa sjefsimam Senaid Kobilica til VG, og hevdet at flere moskeer har gitt signaler om utmeldelse.

LES OGSÅ: Islamsk Råd Norge får kritikk for nikab-ansettelse

– Bør tenke på omdømmet. I dag, onsdag, rettet Nettavisens sjefsredaktør, Gunnar Stavrum, søkelyset videre mot Nortura. I en kommentar med tittelen «Norske bønder gir millioner til Islamsk Råd», peker han på at Nortura i fjor betalte 2,4 millioner til organisasjonen for å kunne smykke kjøttet sitt med IRNs halal-godkjentstempel.

Nortura eies av 18.800 bønder, og eier kjente merkevarer som Gilde og Prior.

– IRN-stempelet koster en krone per kilogram kjøtt, og disse pengene er det indirekte 18.800 medlemsbønder som betaler, skriver han, og ber Nortura tenke seg grundig om:

– Spørsmålet nå er hvordan Nortura ser på sitt omdømme, når bondesamvirket i praksis holder økonomisk liv i den splittede organisasjonen.

Og:

– Spørsmålet er hvordan forbrukerne reagerer på tilknytningen til Islamsk Råd Norge.

LES OGSÅ: Ingen kvinner i Islamsk Råd-styret

Avviser anklagene. Nortura avviser på sin side at de sponser IRN.

– Nortura «gir» ikke penger til Islamsk Råd. Nortura betaler for en tjeneste som skal sikre at velsignelsen av det som kalles halal-kjøtt skjer i tråd med de retningslinjene vi har avtale med vår kunde om, skriver de om avtalen de har hatt med IRN i flere år.

De mener videre at det «er viktig og riktig» at Nortura er til stede også for muslimer i kjøttmarkedet.

– Vi mener nemlig det er viktig at all slakting av dyr skjer i tråd med norsk regelverk og at de dermed bedøves og ellers behandles på nøyaktig samme måte som andre dyr. Det skjer når Nortura gjør dette, og det tror vi er viktig også for de mange som ønsker å spise halal, skriver de.

LES OGSÅ: Islamsk Råd ville sparke toppleder etter lang tids misnøye

Skjærer over strupen. – Hva tenker dere om å bli assosiert med Islamsk Råd Norge etter det siste døgnets kontroverser?

– Det har vi ikke tatt stilling til. Vi registrerer det som har skjedd og synes det er uheldig. Men dette har ikke noe med matproduksjon å gjøre, og det vil ikke påvirke avtalen vi har med IRN, sier informasjonssjef i Nortura, Åse Kringlebotn, til Vårt Land.

I andre deler av verden skjer halal-slaktningen ved at man skjærer over strupen på dyret – og så blør dyrene i hjel. I Norge er ikke dette lov, og i stedet leses en kort velsignelse for dyret.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter