Nyheter

Stadig færre støtter dødsstraff

Ikke siden 1972 har flere amerikanere vært imot dødsstraff. Men blant hvite, protestantiske kristne er oppslutningen fortsatt høy.

Rundt halvparten av den amerikanske befolkningen støtter dødsstraff for personer dømt for mord. Det viser en undersøkelse fra amerikanske Pew Research Center.

Mens 49 prosent svarer at de er positive til dødsstraff, er 42 prosent negativt innstilt til praksisen. Det vil si den høyeste andelen motstandere siden 1972.

LES OGSÅ: Presten Byson Kaula satt på dødscelle i 23 år. Som et mirakel unnslapp han galgen.

Fallende støtte siden 90-tallet.

I 1994 var hele åtte av ti amerikanere positive til dødsstraff. Statistikkene for antall mord og voldssaker nådde også en topp på begynnelsen av 90-tallet.

Siden den gang har både kriminaliteten og oppslutningen rundt dødsstraff sunket dramatisk. Bare siden mars i fjor har støtten til dødsstraff sunket med 7 prosentpoeng – til tross for en oppgang i voldelig kriminalitet i fjor.

LES OGSÅ: Brukes til å holde folk i ro

Tro og politikk i valgkampen.

Temaet dukker stadig opp i amerikanske debatter – senest i debatten mellom de to visepresidentkandidatene Tim Kaine og Mike Pence denne uken.

I løpet av debatten ble de to kandidatene bedt om å gi eksempler på når troen deres har blitt utfordret av politikken.

Tim Kaine, demokrat og katolikk, fortalte at han moralsk sett er imot dødsstraff. Men i løpet av sine fire år som guvernør i Virginia signerte han likevel 11 henrettelser, noe han beskrev som «veldig, veldig vanskelig å tillate».

– Men i tilfeller der jeg ikke følte at det var rom for benådning, hadde jeg lovet velgerne i Virginia at jeg skulle opprettholde loven. Og det gjorde jeg, sa Kaine.

Hvite, kristne menn støtter.

Kaine tilhører dermed et mindretall blant hvite menn som er skeptiske til bruken av dødsstraff. Hillary Clinton på sin side støtter bruken av dødsstraff i «spesielt grusomme saker» så lenge påtalemyndigheten møter «de høyeste krav til bevis», mens flesteparten av demokratene er imot praksisen.

Undersøkelsen fra Pew viser at oppslutningen til dødsstraff er synkende i alle grupper av befolkningen. Men i to grupper er fortsatt oppslutningen høy: blant republikanere og blant hvite, protestantiske kristne. Hele 69 prosent av sistnevnte gruppe er positive til dødsstraff.

Til sammenligning er 43 prosent av katolikkene støttende, og 50 prosent av de som ikke tilhører noen religion.

Færrest henrettelser på 25 år.

Dødsstraff gjelder fortsatt i 32 av de 50 amerikanske statene, men årlig tar kun et fåtall stater i bruk straffemetoden i praksis. Så langt i år har fem stater gjennomført henrettelser

Det gjenspeiles også på statistikkene over årlige henrettelser. Mens det i 1999 ble gjennomført 98 henrettelser totalt i USA, har kun 16 personer måtte bøte med livet så langt i år. Totalt sett ligger altså USA an til å henrette det laveste antallet fanger på 25 år.

Det skyldes til dels fallende oppslutning, men også en rekke utfordringer når det gjelder tilgangen til medikamentet som brukes i de fleste henrettelsene.

Uskyldige ofre, men moralsk forsvarlig.

Pew gjennomførte i 2015 en mer detaljert undersøkelse av befolkningens holdninger til dødsstraff. Den viste at mens 63 prosent av befolkningen mente at dødsstraff kan forsvares moralsk, sa flertallet (71 prosent) også at det er risiko for at uskyldige mennesker henrettes, og at dødsstraff ikke virker avskrekkende eller forhindrer alvorlig kriminalitet (61 prosent).

Siden 1973 har 156 personer blitt frikjent eller benådet mens de ventet på henrettelse. Mange har da ventet på å dø i årevis. Siste frikjennelse skjedde i fjor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter