Nyheter

Sps predikant­ skaper valgthriller

I årevis har han talt på lokale bedehus i ­Agder-fylkene. Nå kan Ole Magne Omdal drive kristenvelgere over til Senterpartiet og gi KrF sjokk i sør.

– De kaller meg for en «skap-­
KrF-er». Men de jeg gikk på ­bedehuset sammen med, var også senterpartifolk. Jeg havnet i den «gryta», forklarer Omdal.

Den siste lokale gallupen som avisen Fædrelandsvennen ­publiserte i går, sender KrF brutalt nedover. Og Sp litt mer opp. Thrilleren rykker nærmere: Kan Omdal være på vei til å skaffe Sp et overraskende mandat i sør, ­eller et utjevningsmandat?

Hjemme på gården forteller Omdal om hvordan han feiret den målingen som for en måned siden ga ham tingplass – og 11 prosent.

– Da gikk jeg ut og plantet 11 asparges, humrer han.

LES OGSÅ: SV-profilens u-sving til Høyre - møt Paul Chaffey

Misjonsmannen

For KrF kan Senterpartiets opptur bidra til et sjeldent dårlig valg. I årevis har partiets lokale bakkemannskap vært nervøse for konkurrenten Partiet De Kristne. Noen ganger har Frp tappet dem. Men i år er Sp klart farligere enn de to. Sp kan stjele avgjørende stemmer i innspurten.

For plutselig er en misjonsmann – Normisjons regionleder – blitt den som skal sanke stemmer for Sp. I fire perioder var Omdal profilert ordfører i Iveland i Aust-Agder. Nå bor Omdal på gård der Kristiansand glir over i Vennesla, kommunen der han selv vokste opp.

Organisasjonsengasjementet startet i Vennesla bedehus.

– Som tiåring fikk jeg være kasserer på bedehuset. Det ble mye kristent arbeid, misjon og så bonde­lag. Og etter hvert Sp, forklarer Omdal.

Predikantlivet

En periode var han kretsleder i Santalmisjonen. Da han gikk på jordbruksskole i 1972, var det kampen mot den tidens EF-medlemskap, samt et brennende engasjement for jordvern som limte ham fast til Senterpartiet.

Omdal har ikke vært lang­reisende emissær, men var i ­lange perioder på farten som predikant. Selv tror Sp-veteranen at han har holdt opp mot 1.000 taler på ­bedehus i Agder.

Utenfor Vennesla bedehus ­forteller han hvordan predikantgjerningen begynte:

– Det var her kretssekretæren i Santalmisjonen ville ha meg til å tale, han grep tak i meg og sa: Du må være med og reise.

LES OGSÅ: PODCAST: Hadia Tajik foran valgspurten

Haugianer

Vervet som regionleder i Normisjonen har Omdal ­permisjon fra mens han ­driver valgkamp. Men alle møtene med folk i Agders bedehusland betyr noe nå, i innspurten som stortingskandidat for Sp.

For Omdal blir gjenkjent. Også som gammelordføreren i Iveland. I de årene var det mye hardt arbeid med lokal næringspolitikk.

Også ordførerarbeidet handlet ifølge Omdal litt om tradisjonen etter Hans Nielsen Hauge.

– Jeg er nok «haugianer» på et vis. Da jeg en gang ordla meg slik, fikk jeg høre at «haugianer» er noe dystert og tungt. Langt ifra, svarte jeg. Det er også noe lyst og lett. Man kan være glad kristen – og hardtarbeidende næringsutvikler.

Mestring og mat

Når Omdal driver valgkamp, snakker han gjerne opp noen viktige M-er. For eksempel M for mestring. Den slags er også noe litt haugiansk: Skape næring for folk, spesielt for at unge skal få jobb og ikke havne utenfor.

– Alle unge må kunne gå inn i voksenlivet med mestring – ikke uføretrygd. En annen viktig M handler om mat og forvalter­ansvar. I dag importerer vi halvparten av all maten her i landet. Vi er rike som folk, men det er ikke så lenge siden de tider der folk døde av sult i Vennesla.

LES OGSÅ: Valglotto kan felle KrF-profiler

Nøysomhet

Fattigdom preget denne delen av Agder langt inn i dette århundret – og sentrumsvelgere i Agder er gjerne nøysomme 
og kritiske til dagens materialisme. 
Der har KrFs og Sps velgere i ­mange tiår vært ganske like. Blant velgerne er det et ganske lavt ­gjerde mellom de to partiene.

– Hvor mye betyr kristenbakgrunnen din i kampen for å trekke stemmer?

– Det er et spørsmål jeg ikke ­liker. Jeg er ikke kristen for å vinne velgere, svarer Omdal.

Ap-skepsisen

Men mange i misjonsmiljøene er likevel svært opptatt av hva Omdal står for ­politisk. På den kristne velgergrasrota hører han at folk som vurderer Sp, er skeptiske til samarbeid med Ap.

– Ja, jeg får ofte kritikk for at Sp samarbeider med Ap, men da sier jeg: Stem Sp – slik at vi kan påvirke i den koalisjonen. Man må jo inn der det skjer – og påvirke. Du kan ikke sitte utenfor, og si at det som politikerne gjør bare er galt.

– Men hos mange kristenfolk i ditt fylke er det vel en åpenbar redsel for hva Ap-samarbeid kan føre til?

– Ja, ja. Spesielt folk i KrF synes det vil være vel hektisk å samarbeide med Ap. Sp og Ap har ulike syn på noen etiske spørsmål. Men det er derfor jeg er med i politikk: Jeg vil påvirke.

Bær og bier

Hjemme på gården driver Omdal nybrottsarbeid, etter at han overtok bruket for få år siden. Han dyrker blant annet epler, jordskokk, bringebær, solbær og driver med bier. Da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var på besøk, plantet de to et victoria plommetre. Et tre for «victory» – seier. Omdal har planer om åpne gårdsutsalg.

– Hva slags verdipolitikk vil bli viktig for deg om du kommer på Stortinget?

– Som ordfører jobbet jeg for «den harde» infrastrukturen, nå håper jeg det kan handle om «den myke». Sosialetikk må ha sin plass. De «trostekniske» diskusjonene får vi helst ta i menigheten, svarer Omdal.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter